Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Măsurile fiscale, subiect de discuții în coaliție. Nicolae Ciucă spune că nu susține limitarea plăților cash

La câteva zile după intrarea în vigoare a măsurii de limitare a plăților cash, guvernanții au discuții contradictorii. Premierul Marcel Ciolacu spune că decizia va ajuta la reducerea evaziunii fiscale, dar este nemulțumit de faptul că băncile au crescut comisioanele. În schimb, președintele PNL, Nicolae Ciucă, nu agreează măsura și vrea să fie rediscutată în coaliție.

De ce liderii politici regândesc măsurile fiscale?

Cei mai afectați de măsură par să fie micii afaceriști. În supermarketurile din care își aprovizionează magazinele, comercianții din afara orașelor vin să plătească marfa cu bani lichizi. Așa plătesc și clienții lor, în mare parte. Legea privind limitarea numerarului îi obligă acum să folosească plata online.

Bărbat: ”Majoritatea cetățenilor pensionari care primesc banii cash, nu pe carduri, vin cu bani cash, trebuie să-i valorificam, trebuie să mergem întâi la bancomat să depunem. Trebuie să facem alte drumuri costisitoare, pierdere de timp.”

Odată intrată în vigoare măsura, unele bănci au mărit comisioanele pentru tranzacțiile cash. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că îi va convoca pe reprezentanții băncilor la discuții cu specialiști financiari și antreprenorii. Pe de altă parte, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat vineri că nu consideră benefică limitarea plăților cu bani lichizi.

”Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare! Voi convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash,” a scris Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: ”Nu am susținut această măsura pentru că nu trebuie să îi considerăm pe toți românii ca producând efecte de evaziune fiscală. Este o decizie care s-a luat în Coaliție. Vom merge în Coaliție și ne vom susține punctul de vedere și în funcție de efectele măsuri vom ajunge la o decizie în Coaliție.” 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE