Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lista măsurilor fiscale care intră în vigoare în noiembrie: noi taxe și impozite, limitarea plăților cash

Legea austerității, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, intră pe 1 noiembrie în vigoare. Se elimină o parte dintre facilitățile fiscale și se introduc taxe noi. Guvernul spune că trebuie să ia aceste măsuri pentru a reduce deficitul bugetar. De asemnea, Guvernul a cerut Comisiei Europene să accepte o nouă țintă de 5,5%.

Care sunt noile măsuri fiscale?

Cei care lucrează în IT vor plăti impozitul pe venit pentru suma ce depășește 10.000 de lei. Contribuția la Pilonul II de pensii va fi opțională pentru angajații din IT, cel puțin până în 2028. În ceea ce privește sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară, angajații vor plăti de acum înainte contribuția la sănătate, CASS.

Plățile cash se reduc drastic la companii și la persoanele fizice de pe 11 noiembrie. Se pot face încasări şi plăţi între o persoană juridică şi o persoană fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei. Se vor putea face plăți către firme în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei pe zi.

La sfârșitul fiecărei zile, sumele în numerar aflate în casierie nu pot depăși plafonul de 50.000 lei. În caz contrar, statul aplică amendă de 25% din suma care depășește plafonul.

De la 1 ianuarie, băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri. Se introduce un impozit suplimentar de 0,5% și pentru companiile de petrol și gaze cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro.

Mai mult, apare un impozit special pentru case și mașini. Astfel, un impozit suplimentar vor plăti proprietarii clădirilor rezidențiale a căror valoare depășește 2.5 milioane de lei, precum și cei care dețin mașini mai scumpe de 75.000 de euro.

Tot de la începutul anului se modifică taxarea microîntreprinderilor. Astfel, microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro vor plăti 1 %, în timp ce firmele care au venituri de peste 60.000 vor plăti 3% din cifra de afaceri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE