Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

TVA majorat, încasări reduse în continuare. România e codașa Europei la încasarea taxei pe valoare adăugată

O parte dintre măsurile fiscale din legea pentru care Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea au intrat în vigoare, la 1 noiembrie. E vorba de taxarea celor care lucrează în IT și de reintroducerea CASS pentru muncitorii din construcții și industria alimentară. Tranzacțiile cu bani cash vor fi limitate, începând cu următorul weekend, însă cele mai multe majorări de taxe și impozite noi intră în vigoare de la începutul anului.

Începutul anului viitor înseamnă creșteri de TVA pentru mai multe bunuri și servicii. Astfel, vom plăti o taxă pe valoare adăugată de 19% pentru alimente cu zahăr adăugat, pentru bere fără alcool, precum și pentru sălile de sport. 

Pentru un abonament la sala de sport, taxa pe valoare adăugată este în acest moment 5%. Va crește la 19%, de la 1 ianuarie. Dacă luăm un abonament de 100 de lei pe lună, acesta va ajunge să coste 113 lei. Ceea ce înseamnă că în București, de exemplu, unde salariul mediu este 4.500 de lei, abonamentul costă 2,5% din salariu.

Creșterea TVA ar putea să descurajeze mai multe persoane să renunțe la sală

Lavinia spune că s-a apucat de fitness la începutul verii, iar pentru primele 3 luni a plătit cam 1.500 de lei, la o sală din București pe care o frecventează de 3 ori pe săptămână.

"E foarte posibil ca pe termen lung să nu fie sustenabil. E un cost destul de ridicat", declară Lavinia pentru Euronews România.

Dariana, antrenoare de fitness: Există o posibilitate foarte mare ca unii dintre ei să renunțe în special la serviciile de antrenamente personale, pentru că sunt mai costisitoare decât abonamentele la sală, dar mie mi-e teamă că mulți vor fi descurajați să își facă un abonament doar la sală.

Ministerul Finanțelor spune că va colecta 3 miliarde de lei în plus în 2024 din creșterea TVA pentru mai multe categorii de bunuri și servicii. Asta înseamnă aproximativ 19% din cât e deficitul bugetar, în acest moment. Creșterea TVA va aduce 3,25 miliarde în plus, și în 2025, și 2026. Pe de o parte, statul va avea încasări mai mari din abonamentele de fitness, pe de altă parte vor crește costurile pentru întreținerea celor care nu fac sport.

Kent Orrgren, CEO lanț săli de fitness: Vor fi și alte implicații financiare ale unui stil de viață sedentar din ce în ce mai prezent în România. Sunt cifre însemnate, cele care arată cât costă sedentarismul în România. Vorbim de 19 milioane de euro anual.

Totuși, unele industrii au avut de câștigat după anunțarea majorărilor de TVA

Pe piața de imobiliare cererea a crescut din vară, de când au fost anunțate modificările fiscale. Pentru apartamentele cu o suprafață de maximum 120 mp a căror valoare nu depășește 600.000 lei, taxa pe valoare adăugată crește de la 5 la 19%, de la 1 ianuarie.

Daniel Crainic, reprezentant platformă imobiliare: La un apartament de 2 camere de 100.000 de euro vorbi totuși de 4.000 care s-ar adaugă la prețul de vânzare.

Experții atrag atenția că la buget nu va ajunge întreaga sumă pe care ministerul Finanțelor speră să o încaseze din majorările de TVA. Și asta din cauza faptului că Fiscul nu reușește să colecteze cât ar trebui.

Valentina Saygo, expert contabil: Este, încă o dată, demonstrată disfuncționalitatea instituțiilor de stat, în special disfuncționalitatea ANAF-ului și incompetența ANAF.

România este codașa Europei la încasarea TVA-ului. Statul român pierde anual 9 miliarde de euro din taxa pe valoare adăugată pe care nu reușește să o încaseze, potrivit celor mai recente date de la Comisia Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE