Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum ne afectează noile măsuri fiscale. Marcel Boloș: Criza pe care o parcurgem în prezent a impus această reformă

Legea austerității, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, intră mâine în vigoare, cu eliminarea unor facilități fiscale. Iar din 11 noiembrie, românii vor avea de respectat noi plafoane când vine vorba de sumele cash.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit la Euronews despre acest subiect. Ministrul a enumerat, între altele, trei măsuri care îi ajută pe români.

„Cota de 9% la TVA pentru hrană care rămâne neschimbată, cota de 9% pentru medicamente și 5% energia termică și lemne de foc. Toate acestea sunt în favoarea consumatorului și din acest punct de vedere am avut grijă ca populația să nu fie afectată de măsurile fiscale.

TVA-ul se majorează la produsele care conțin excesiv zahăr, respectiv dacă dacă au un conținut de zahăr de peste 10g la 100 de grame. În rest, TVA-ul rămâne nemodificat”, a spus Boloș.

Reacția mediului de afaceri

Ministrul a vorbit și despre reacția mediului de afaceri care se declară ușor bulversat de măsurile Guvernului.

„Reforma aceasta fiscală este o necesitate impusă prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pe de o parte. Pe de altă parte, în ceea ce privește măsurile fiscale noi am gândit acest pachet astfel încât să introducem starea aceasta de normalitate în sistemul fiscal pentru că știm bine situația în care ne aflăm din perspectiva deficitului bugetar. Avem o sarcină asumată față de Comisia Europeană în privința respectării țintei de deficit bugetar”, a spus Marcel Boloș.

Salariul european

În privința egalizării salariilor cu cele europene, Marcel Boloș este de părere că vorbim despre un proces de lungă durată.

„Aici este un proces de durată. Sigur că ne-am dori o aliniere cât mai curând, dar procesul implică și o creștere economică și o dezvoltare economică concomitentă, iar acest lucru înseamnă crearea de noi locuri de muncă, atragerea de investiții cu valoare adăugată mare.

Să nu uităm că situația aceasta de criză pe care o avem și pe care o parcurgem a impus aceste măsuri fiscale pe care le discutăm. Mare parte din aceste măsuri fiscale intră în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024, tocmai pentru ca oamenii de afaceri și mediul de afaceri să aibă răgazul necesar pentru a-și putea modifica planurile de afaceri.

România este pe primul loc în UE la evaziunea fiscală, iar în acest fel, noi trebuie să luăm măsuri dintre cele mai dure. Inclusiv partea de amenzi a crescut consistent tocmai pentru a disciplina mai ales zona de activități economice ilicite”, a mai spus ministrul Boloș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE