Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coșul minim lunar pentru un trai decent. INS: O familie cu doi adulți și doi copii are nevoie de 9.978 de lei pe lună

O familie cu doi copii are nevoie de aproape 10 mii de lei pe lună pentru a duce un trai decent, potrivit Institutului Național de Statistică. În realitate, sunt puține familii în România care au asemenea venituri. De fapt, mulți români trăiesc din împrumuturi de la o lună la alta, renunță să-și mai cumpere haine noi sau își mai iau încă un job.

Mihaela și Mihai locuiesc în Craiova și au o fetiță. Doar pentru întreținerea casei, au alocat vara aceasta aproape o mie de lei pe lună. Ca să poată face față cheltuielilor, Mihai și-a mai luat un loc de muncă.

Mihai Rusu: Mai renunțăm la haine, la un concediu. Depinde de situație. Ne descurcăm mai greu, față de anul trecut. Anul trecut erau și prețuri mai mici, de la an la an. Am observat că traiul începe să fie din ce în ce mai greu.

Mihaela Rusu: Avem și cunoștințe, prieteni care la un copil s-au oprit, deoarece trebuie să muncim mult mai mult pentru a acoperi cheltuielile lunare și nu ne mai permite timpul. Soțul de exemplu, are două joburi.

Familia Munteanu s-a întors din Italia, împreună cu cei doi copii, în urmă cu cinci ani. Banii puși deoparte i-au ajutat să se descurce o perioadă, dar acum soțul este nevoit să lucreze suplimentar, pentru ca familia să își poată permite în continuare o vacanță.

Gina Munteanu: E foarte greu aici, mai greu ca în afară. Afară îți permiteai și excursii și plimbări și haine și cam de toate. Aici nu-ți permiți nimic. E a doua vacanță pe anul ăsta când ieșim până la Iași, într-un an de zile să ieși până la Iași. De la Vrancea până la Iași. Te mai împrumuți. Mai faci o rată.

O familie cu doi copii are nevoie de aproape 10 mii de lei pe lună pentru a duce un trai decent

Potrivit cifrelor INS, o familie formată din doi adulți și doi copii are nevoie de 9.978 de lei pe lună pentru un trai decent. Mai mult de jumătate din sumă acoperă cheltuielile pentru mâncare și locuință. La acestea, se adaugă banii pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de uz casnic și igienă sau educație.

Maria Dumitru: E o sumă ireală pentru unii dintre noi. Ne doream un împrumut pentru achiziționarea unei mașini și am renunțat la dorința aceasta, din păcate.

Și o familie cu un copil are nevoie de peste 8.000 de lei pentru un trai decent.

Comparativ cu anul trecut, cheltuielile au crescut cu peste 15%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE