Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deficitul, veșnica problemă a bugetului. Instituțiile statului cheltuie în fiecare oră 65 de miliarde de lei

Deficitul bugetar, adică diferența dintre veniturile și cheltuielile statului, continuă să fie o problemă greu de gestionat pentru guvern.

În primele nouă luni, gaura din buget a crescut până la 3,55% din PIB, în condițiile în care acum, Ministerul Finanțelor urmărește o țintă de 5,5% din PIB, după ultimele discuții cu Bruxellesul.

Însă anul nu s-a încheiat, deficitul se adâncește, iar orice depășire înseamnă riscul de a pierde fonduri din PNRR, cât și sancțiuni de la Bruxelles.

Statul a încasat venituri de aproximativ 368 miliarde de lei și a cheltuit aproximativ 424 miliarde de lei, deci a cheltuit cu 56 miliarde de lei decât a avut la dispoziție. Această diferență dintre venituri și cheltuieli se numește deficit bugetar, care în mod tradițional caracterizează bugetul unei țări.

Cele 56 de miliarde de lei înseamnă un procent de 3,55% din PIB. În 2022, în aceeași perioadă, deficitul era mai mic, undeva sub 3%.

Pe ce se duc banii statului

Statul are de onorat o mulțime de obligații care tot cresc și asta mult mai repede decât câștigă din taxe și impozite. În primele nouă luni au urcat foarte mult cheltuielile cu dobânzile, mai exact peste 12%. Ministerul de Finanțe a virat băncilor peste 23 de miliarde de lei, bani pentru dobânzi la creditele luate, din care numai în luna septembrie sunt 2,6 miliarde de lei.

Sunt totuși bani pe care statul nostru îi iau cu împrumut pentru a plăti pensiile, alocațiile, salariile dar și tot felul de alte subvenții.

O altă cheltuială care a crescut foarte mult a reprezentat-o subvențiile 26%, adică peste 14 miliarde de lei. Sunt bani care s-au dus către transportul de călătorie, către producătorii agricoli, dar și pentru schema de compensare a energiei și gazelor pentru populație.

În fiecare oră, toate instituțiile cheltuie 65 de miliarde de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE