Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu a discutat cu comisarul pe economie al Comisiei Europene, despre deficitul bugetar al României

La Bruxelles, Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, Paolo Gentiloni, cu care a discutat despre deficitul bugetar al României, care a crescut la 3,55% din PIB în primele nouă luni ale anului 2023, până la 56,46 miliarde lei, faţă de 2,96% din PIB în primele nouă luni din 2022, după cum a anunțat Ministerul Finanțelor.

  • La finalul lunii august, deficitul era de 2,65% din PIB.

Premierul României a discutat cu liderii europeni și despre reforma pensiilor din România.

Marcel Ciolacu a discutat cu liderii Consiliului European

Marcel Ciolacu: "Am avut o discuție cu domnul Gentiloni, comisarul pe economie al Comisiei, am și detaliat asupra deficitului bugetar al României și măsurile luate, dar și tot ce mai avem pe cererea de plată numărul 4.

Deja cererea de plată numărul 3 este 99% depășită, ca și tot ce am avut pe RepowerEU, cât și negocierea. Am întărit faptul că doresc foarte mult să finalizez legea pensiilor generale până la sfârșitul anului, astfel încât e un jalon îndeplinit în avans din cererea de plată numărul 4, dar cu un fundament foarte clar în ceea ce privește construcția bugetară pe anul viitor.

Este evident că s-a intrat acum într-un trend descendent, au fost surprinși și ei că, pentru o perioadă lungă de timp nu s-a luat nicio măsură, dar este bine că aceste măsuri au efecte de la 1 noiembrie, iar altele de la 1 ianuarie. Sperăm ca, la pachet cu combaterea evaziunii, dar și cu reforma sistemului bugetar, să fie suficiente pentru acest trend descrescător în care a intrat România, în ceea ce privește deficitul."

  • Până pe 1 noiembrie, va fi transmisă Comisiei Europene cererea de plată numărul 3 pentru fondurile europene alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Bugetul pentru acest an este construit pe un deficit de 4,4% din PIB

Ciolacu promite că deficitul nu are cum să depășească 6% din PIB și a vorbit despre un maxim posibil de 5,7%. Guvernul se concentrează pe eliminarea riscului privind blocarea fondurilor europene.

Marcel Ciolacu: "Noi încercăm în continuare să ne încadrăm în 4,4, asta este ținta asumată de România. Dar avem și această discuție că putem să depășim acest deficit. Sub nicio formă nu vom avea un deficit mai mare de 6%. Conform uzanțelor, el trebuie să fie cel puțin 0,5% mai mic decât 6,2, cât a fost anul anterior.

Nu s-a schimbat absolut nimic, am zis foarte clar că nu va fi un deficit peste 6% și am spus clar că se pleacă de la o regulă în care trebuie să ai un deficit mai mic cu 0,5% față de anul trecut. Mai mult ca sigur, săptămâna viitoare, ministrul Finanțelor și cu echipa tehnică vor mai avea o deplasare la noi, la Comisie, să detalieze.

Mâine, în ședință de guvern, voi adopta o nouă OUG în ceea ce privește cheltuielile bugetare atât la nivel central, cât și la nivel local. Prioritatea noastră rămâne foarte clar să nu existe niciun risc în ceea ce privește blocarea fondurilor europene. În acest moment, nu există niciun risc. Aceasta e cea mai mare miză pe care am avut-o de la începutul mandatului și pe care o am în continuare.

Cererea de plată numărul 3 o vom depune până pe 1 noiembrie, e aproape finalizată. A fost și domnul ministru Burduja două zile la Bruxelles. La dânsul mai erau niște restanțe de la fostul ministru al energiei, celebrul ministru dinainte. Sperăm să le finalizăm. Mai e o discuție pe jalonul 206, pe care ministrul Finanțelor va trebui să o închidă, cu aceste discuții, săptămâna viitoare."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE