Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Problema pensiilor speciale, explicată. Cum s-a ajuns ca "eliminarea" lor să nu mai existe. Ba chiar se vor înmulți: "E un sistem-monstru"

Modificările aduse pensiilor speciale au fost votate în Senat. Opoziția acuză Coaliția că a respins principiul contributivității, iar primii care se vor pensiona la 60 de ani sunt cei care vor intra în magistratură în 2037.

Coaliția susține totuși că amendamentele repară ceea ce a desființat Curtea Constituțională.

După decizia CCR, a urmat o pauză de câteva săptămâni, iar la începutul acestei săptămâni au fost depuse peste 80 de amendamente, care au fost adoptate atât în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului, cât și în prima cameră sesizată, cea a Senatului.

În direct la Euronews România, senatorul PNL Virgil Guran și senatorul USR Irineu Darău au explicat actualele modificări adoptate. Cu toate acestea, este posibil un nou atac la CCR.

Noile modificări la pensiile speciale, explicate

Virgil Guran, senator PNL: "Am dorit să se ajungă la ideea clară că se elimină pensiile speciale, dar lucrurile se pot face în concordanță și cu ce spune CCR și cu ce ne cere UE. În momentul de față, acea greșeală din trecut nu se poate repara pentru că există o Constituție care, în general, nu prea permite să iei unui om un drept care a fost obținut printr-o lege. Și ne lovim de treaba asta și CCR ne respinge de fiecare dată ceea ce reglementăm noi.

Este foarte posibil (n.r.: un nou atac la CCR), cu toate că s-a ținut cont de ceea ce a spus CCR. Dar să sperăm că va trece în formula aceasta, chiar dacă sunt oameni care spun că trebuiau tăiate de tot. Credeți-mă că nu am fi avut rețineri în a tăia de tot, dar există și alte reglementări și trebuie să găsim soluția prin care nici să nu pierdem bani din PNRR și nici să nu intrăm în contradicție cu reglementările constituționale, să iasă bine pentru România, în general."

Modificările prevăd schimbări mai blânde pentru categoriile beneficiare, în special pentru magistrați, care au toate șansele să rămână cu pensii de peste 20.000 de lei. Se vine cu un impozit progresiv, care oscilează între 10 și 20% în zona de necontributivitate, dar în același timp, se iau în calcul ultimele 48 de luni ale carierei unui magistrat, atunci când salariile acestuia se află la nivelul cel mai înalt.

Iar baza de calcul, chiar dacă se reduce cu 5% doar la 80% din acest venit mediu, permite magistraților să obțină în continuare venituri consistente sub forma acestei pensii speciale.

Mai mult, magistrații beneficiază, atunci când vine vorba de vârsta de pensionare, de un răgaz, pentru că se va eșalona, începând cu anul viitor, actuala vârstă de pensionare, cu 4 luni pe fiecare an, ceea ce face ca un magistrat să ajungă la vârsta normală de pensionare abia prin 2063.

Iar pensionarii care, în momentul intrării legii, au îndeplinite două condiții, cea de 25 de ani vechime și cea de vârstă (au 47 de ani), se pot pensiona deja, în baza actualei legi, ceea ce le permite să fie și ei remunerați cu aceste pensii speciale precum actualii beneficiari. Iar această măsură a fost extinsă, prin derogare, de către parlamentari, și pentru celelalte categorii beneficiare.

Irineu Darău, senator USR: "Suntem profund nemulțumiți. După 30 de ani în care PSD și PNL, aceleași partide care ne conduc destinele de zeci de ani, au instituit acest sistem-monstru de pensii speciale, acum ne propun, cu diverse scuze, repararea lui parțială în vreo 38 de ani.

Deci ne propun ca, în mai mult timp decât cel scurs de la Revoluție, să mai ciuntească un pic din pensiile speciale, nicidecum să le elimine. Nu există nicio scuză aici, dânșii ne-au băgat în acest gard care ne afectează și bugetar, care ne pune în pericol îndeplinirea jaloanelor PNRR și atragerea banilor și care, cu actuala CCR, chiar dacă pe alocuri unele decizii par să se contrazică cu alte decizii vechi ale CCR, parcă nu pot fi eliminate în totalitate."

  • Dintre magistrați, cine dorește să rămână în sistem și va avea mai mult de 25 de ani vechime va putea beneficia de o majorare a pensiei cu 1% pe fiecare an în care rămâne în acest sistem.

Nu există, pe moment, un impact bugetar, sau ce economie se va face la bugetul de stat prin aceste modificări la regimul de pensii speciale, pentru că analiza făcută de Banca Mondială încă nu este publică și este nevoie și de avizul Comisiei Europene.

În același timp, observăm că, în continuare, militarii, personalul din penitenciare și chiar magistrații sunt nemulțumiți de noile modificări, nu doresc să piardă niciun leu și este posibil ca magistrații să vină cu un nou atac la CCR odată ce acest proiect de lege va trece, săptămâna viitoare, și de Camera Deputaților, for decizional.

Cum se ajunge ca pensiile speciale să nu fie eliminate, ci chiar mărite

Irineu Darău, senator USR: "Totuși, de-a lungul timpului, noi am avut soluții, am avut și inițiative legislative, am avut și amendamente. O parte din soluție este și la legea salarizării unitare, fiindcă, de fapt, pe toate aceste branșe profesionale, oamenii ar trebui remunerați cum trebuie în timpul carierei, urmând ca apoi, pe bază de contributivitate, să aibă o pensie corectă. Or la noi se pune exact căruța în fața boilor, adică se începe de la cât să le dăm pensie oamenilor și apoi vedem cum îi tratăm ca angajați pe parcursul carierei.

Noi am propus mai multe amendamente, categorie cu categorie de pensii speciale, care propuneau eliminarea lor. Este câte un amendament pe fiecare categorie de pensie specială, care abrogă prevederea legată de pensii speciale și prevede revenirea la contributivitate. Asta am făcut și când a trecut legea prima dată prin Parlament, și când a trecut a doua oară prin Parlament.

Legat de decizia CCR, s-au spus și minciuni sau mici manipulări. Să știți că PSD și PNL nu s-au rezumat la ceea de le-a cerut CCR, ci, de exemplu, au mărit de la 65 la 80% pentru personalul auxiliar din justiție formula de calcul pe pensie specială. Deci le-au mărit, de fapt, pensia specială.

Nu le-a cerut CCR să amâne aplicarea noilor reguli până în 2028, adică după sfârșitul PNRR. Nu le-a cerut CCR să prelungească aplicarea legilor până în 2062. Deci sunt oameni care vor intra în sistemul de justiție mâine și încă vor ieși la pensie după reguli speciale. Nimeni nu a cerut asta. Coaliția a profitat de acest moment de reîntoarcere în Parlament pentru a introduce și mai multe pensii speciale.

Dacă azi avem în România 200.000 de peisionari speciali, în 2062 vom avea mai mulți care vor avea și pensii speciale mai mari. Dacă aceasta înseamnă pentru Coaliție echitate și reducere a pensiilor speciale, nu știu ce să mai zic. Toate calculele matematice duc spre această concluzie."

Câte pensii speciale sunt în România

Virgil Guran, senator PNL: "Așa ar părea (n.r.: că magisrații s-ar putea pensiona la 60 de ani), la cum arată legea în momentul de față, dar se mai pot schimba lucruri. Sunt lucruri care trebuie făcute în concordanță cu anumite reguli din UE.

Dar nu avem 200.000 de pensii speciale, pentru că 170.000 nu sunt pensii speciale clare, ci pensii de serviciu, cele ale militarilor, etc. Eu nu am pensie militară, cu toate că am fost militar de carieră. Vă spun în cunoștință de cauză, nu sunt pensii speciale, ci pensii de serviciu. Haideți să o definim.

Într-adevăr, magistrații au pensii speciale, dar militarii, polițiștii, pompierii au pensii de serviciu. Și este alt regim în toată Europa, nu numai în România, pentru că acei oameni lucrează în anumite condiții în care nu au privilegii.

Dacă ne gândim numai la pompieri, cu ce au pățit, ei au ordin să intre în foc, ei nu au voie să-și facă o afacere, să aibă alte activități, tebuie să respecte un jurământ militar. Li se compensează la pensie cu o anumită sumă. În toată Europa și în NATO se întâmplă acest lucru. Și nu are rost să vorbim de aceste sume atât de mari. Noi avem pensii speciale probabil pe maximum 20.000 de oameni."

  • Casa națională de pensii publice: 10.368 de pensii speciale au existat în septembrie 2023, cu 22 mai multe decât luna trecută.
  • Cei mai mulți "pensionari speciali", 5.367, sunt beneficiari ai legii privind statutul procurorilor și judecătorilor.
  • În cazul foștilor magistrați, s-a înregistrat și cea mai mare pensie de serviciu, 21.791 de lei, din care 19.700 de lei e cota suportată din bugetul de stat.

Virgil Guran, senator PNL: "Anomaliile care rămân probabil sunt în domeniile celalalte, funcționari parlamentari, magistrați, grefieri, chestii de genul acesta. În rest, ați văzut și din statistici, nu intră militarii pe nicio formă în categoria pensiilor speciale.

Pensiile speciale nu reprezintă mai mult de două miliarde de lei. Deci aproximativ 1 și ceva la sută din fondul de pensii. Nu e o scuză, dar impactul bugetar nu este mare. Problema este că se consideră o nedreptate. Și într-adevăr, oamenii se consideră nedreptățiți pentru că unii beneficiază de niște bani în plus fără să fi contribuit. Așa este, nu trebuie să existe aceste pensii speciale.

Eu aș spune că ar trebui să fim realiști. Să spunem că avem 10.000 și ceva de pensii speciale e o nedreptate. Să vedem cum o putem rezolva. Dar nu să spunem că din cauza asta nu au unii pensii mai mari. Nu este adevărat. Poate fiind realiști, vom reuși să realizăm ceva în România. Nu pe manipulări, povești, minciuni."

Irineu Darău, senator USR: "Ce înseamnă pensie specială? Înseamnă o pensie necontributivă dată după reguli speciale. Fiecare astfel de categorie are o regulă specială, o lege specială. Unora li se spune pensii de serviciu, altora, altfel. Hai să îi spunem pensie excepțională. Magistrații vor să o aibă și mai specială decât celelalte speciale. Asta înseamnă specială.

Astăzi, PSD și PNL ne-au condamnat la încă 38 de ani, cel puțin, de pensii speciale. Ceea ce vrea USR este ca, fără întârziere, să trecem la o salarizare corectă, la contributivitate și dacă, la pensii, rămân niște inchități, inclusiv constituționale, se pot găsi soluții. Dar nu pornim de la principiul că, pentru trei generații, vom avea acest regim de pensii speciale și apoi vedem ce facem cu gaura bugetară.

Dacă ne uităm la proiecțiile internaționale, impactul, care acum este de 1 și ceva din PIB, va ajunge la 2 în câțiva ani. Aici e problema. Noi îndatorăm generațiile următoare. Domnul Guran nu spune ceva. Comparăm România cu țările occidentale doar la ceea ce ne convine. Haideți să comparăm la altceva: pensia minimă e un pic peste 1.000 de lei, pensia medie pentru oameni obișnuiți e 1.600 de lei, pensia medie pentru militari e de trei ori mai mare decât această sumă, pensia medie pentru magistrați e 21.000 de lei. Unde este echitatea?"

De ce nu se pot elimina pensiile speciale: "Rămâneam fără magistrați"

Irineu Darău, senator USR: "Președințiile comisiilor și calendarele pe care le stabilesc sunt total în puterea PSD și PNL. Ei au venit la ora 8 seara, pentru a doua zi, cu 88 de pagini de amendamente. Pe repede-înainte, a doua zi au picat în 5 secunde absolut toate amendamentele Opoziției, trecându-și-le doar pe ale lor, care erau negociate în prealabil. Iar azi am asistat la aceeași mascaradă în plen, unde ne-au lăsat și pe noi să vorbim un pic, dar rezultatul votului a fost la fel.

Am întrebat cum au calculat acea creștere a vârstei de pensionare cu doar 4 luni pe an, cum au calculat acei pași de impozitare? Există pași pentru fundamentarea acelei decizii? Cum au calculat impactul bugetar? De trei ori secretarul de stat a refuzat să răspundă, a tăcut."

Virgil Guran, senator PNL: "Știți ce se întâmpla? Rămâneam fără magistrați. Plecau, efectiv. Existau demisii în masă înainte de a se vota legea. Sau luam din sursă externă niște copii care nu au experiență și dădeau niște sentințe de vorbeam singuri prin România.

Deci lucrurile trebuie făcute așezat, cu cap. În Poliție oricum avem deficit de câteva mii de oameni și nu mai avem pe cine să trimitem și vedeți că se întâmplă tot felul de minuni prin țară, inclusiv cu drogurile. Dacă se dădea legea că de mâine trebuie să mai stea 20 de ani până să iasă la pensie, vă spun că rămâneam cu jumătate din oameni. Și cu cine mai făceam treabă?"

Irineu Dărău, senator USR: "Sunt parțial de acord cu dvs, dar tot PSD și PNL au creat problema. Cheia este la legea salarizării unitare. Miniștrii PSD ai Muncii fug. Nu e normal. Acolo se găsește cheia, la motivarea profesională pe fiecare sector, nu neapărat în privilegii discriminatorii date la pensie.

Eu sunt convins că pensionarii speciali nu sunt fericiți că ceilalți oameni din țară îi arată cu degetul. Ați amânat cu 5 ani aplicarea legii. La ce va duce asta? Nu cumva va duce la niște calcule foarte cinice în care oamenii, în următorii 5 ani, vor ieși la pensie cât mai mult ca să beneficieze de vechile reguli?"

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE