Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Adrian Câciu spune că vom avea un deficit bugetar de 5,5% în 2023: „Nu vom pierde fonduri europene”

Guvernul și-a asumat noile măsuri fiscale, însă s-au blocat deocamdată la Curtea Constituțională. Executivul spune că avem nevoie de mai mulți bani la buget pentru a reduce deficitul bugetar până la 4,4% din PIB și pentru a nu risca să pierdem din fondurile Europene. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a vorbit la Euronews România despre acest subiect, precum și despre altele.

Ținta de deficit bugetar

„Anul acesta ar trebui să ne înscriem în această țintă de deficit bugetar de 4,4%, însă primele luni au arătat o încetinire a veniturilor bugetare, ceea ce înseamnă că deficitul nostru se duce spre 5 – 5,5%. Această realitate a fost spusă începând cu luna februarie când a apărut situația pe partea de colectare și tot atunci s-a discutat și cu Comisia Europeană, urmând ca apoi să se vină cu o serie de măsuri de ajustare. Au fost discuții atât pe partea de cheltuieli, cât și pe partea de venituri. În luna mai s-au luat o serie de măsuri de ajustări pe partea de cheltuieli, respectiv reducerea cheltuielilor cu 20 de miliarde de lei până la sfârșitul anului.

Trebuie să ținem cont de faptul că acest buget este construit pe stimuli care se duc către economie, populație și costurile pe care le suportăm pentru războiul din Ucraina de 10% din PIB”, a spus Adrian Câciu.

Ministrul a spus totodacă că din 2021 și până în prezent au fost luate o serie de măsuri pentru consolidarea bugetară.

„Consolidarea bugetară a început în anul 2021. Au fost o serie de etape. Față de anul 2020, la acest moment vorbim despre scădera deficitului public cu 67%. Deci nu s-a rămas în paradigma anilor 2020, în care a fost risipă. Atunci noi stăteam în case, nu aveam voie să mergem nicăieri să consumăm, dar deficitul creștea. În țări care au avut aceeași problemă cu noi, deficitele au fost atunci de 6%”, a declarat Câciu.

Întrebat cât ne mai așteaptă Comisia Europeană cu deficitul bugetar, ministrul a spus că vom obține cel mai probabil o prelungire a procedurii.

„Discuția Comisiei Europene este una foarte pragmatică. România a intrat în procedură de deficit excesiv în anul 2020 când această procedură era suspendată pentru toate țările UE. Ministrul de Finanțe de atunci nu a cerut din păcate Comisiei să constate că și nouă ni se aplică această regulă și atunci nu trebuia să ne aflăm în procedură de deficit excesiv. În 2021 s-a făcut calendarul de ajustare a deficitului și de la 9,2% s-a propus să se ajusteze anual deficitul gradual astfel încât să se ajungă la 3% în 2024. Între timp, în 2022, a izbucnit războiul din Ucraina. Tot între timp, inflația în România crescuse cu 300%.

Oricine ar fi deschis o carte de economie ar fi văzut că este complicat să închizi deficitul prin ajustări foarte mari. Între 2022 – 2023 ajustarea trebuie să fie de 1,5 puncte procentuale pe an. Asta o faci doar cu austeritate. Dacă vrei să ai creștere economică în continuare, cu austeritate nu o obții.

Din discuțiile pe care le avem cu Comisia Europeană, un an de zile cred că nu este nici o problemă să obținem o prelungire a procedurii. Adică să închidem deficitul la 3% în 2025. Europa este în recesiune, România nu este în recesiune, are a doua creștere economică din Europa. Dacă vrem să ne închidem la 3% în 2024 nu avem decât recesiune de făcut.

„Nu vom pierde fonduri europene”

„Aș vrea să liniștesc un lucru. Nu vom pierde fonduri europene și fondurile europene nu se vor suspenda. De asta suntem la guvernare. Dacă nu faci nimic intri în criză. Avem o scădere pe partea de creștere economică, dar nu suntem în recesiune.

Întrebat în ce condiții riscăm această suspendare a fondurilor, ministrul a spus că: „Daca tu ai un agreement cu Comisia că există o procedură la prima abatere primești o amendă de 0,5,% din PIB. După a doua abatere, dacă se demonstreaza că voit nu ai luat măsuri, atunci e posibil să se propună suspendarea. Noi nu suntem nici măcar la prima”.

Măsurile fiscale și legea pensiilor

Adrian Câciu a vorbit și despre măsurile fiscale, ajunse pe masa judecătorilor de la CCR.

„Vom vedea ce se întâmplă la CCR și, evident, există și măsuri care se pot lua. Depinde ce spune Curtea”, a declarat Adrian Câciu.

Totodată, Câciu a vorbit și despre pensiile speciale.

„Jalonul cu pensiile speciale a trecut prin furci caudine. A trecut de Parlament, a fost atacata la CCR. Suntem în consultare cu Comisia pe amendamentele CCR ca să fie din nou depuse în Parlament și legea să fie adoptată ajustat conform CCR și să fie promulgată până la 15 octombrie. Cu privire la legea pensiilor este o altă asumare și a anunțat și premierul că legea pensiilor generale să fie gata până la sfârșitul anului.

Eu sper că în foarte scurt timp să avem amendamentele în Parlament pentru legea pensiilor de serivicu, să fie închis acest subiect odată pentru totdeauna și jalonul îndeplinit. Pe 10 octombrie ne-am asumat. Ar trebui să ajungă în 15 octombrie.

Mergem în continuare cu această supraimpozitare. Pentru pensiile care sunt pe partea de necontributivitate există deja impozit de 10% pentru pensiile mai mari de 2000 lei, doar pe partea de necontributivitate, peste un plafon - salariul mediu net”, a spus Câciu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE