Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pensiile magistraților blochează PNRR. Cele trei concesii propuse de Comisia Europeană

Magistrații blochează în continuare orice șansă a României de a accesa în acest an cererea de plată numărul 3 din PNRR, în valoare de 3,14 miliarde de euro.

Asta, în ciuda noilor concesii pe care oficialii de la Bruxelles le-au făcut părții române în cadrul ultimelor negocieri legate de modificarea legii pensiilor speciale.

Și după noile recomandări ale Comisiei Europene, blocajul continuă să existe pe trei probleme cheie legate de pensiile magistraților.

Reprezentanții Comisiei Europene doresc să închidă cât mai rapid acest jalon atât de important pentru depunerea cererii de plată 3 și au venit, potrivit surselor Euronews, cu un nou set de propuneri pe masa autorităților române.

Propunerile făcute de CE

Cea mai importantă concesie se referă la baza de calcul a pensiilor magistraților. Ei propun ca această bază de calcul să pornească de la veniturile obținute în medie pe ultimii patru ani, dar Ministerul Justiției și magistrații doresc o bază de calcul care să pornească de la media veniturilor obținute în ultimii doi ani. 

În paralel, reprezentanții Comisiei Europene, doresc o accelerare a procedurii prin care magistrații să ajungă la aceeași vârstă de pensionare ca și restul pensionarilor din actualul sistem. Ei doresc să se accelereze acest proces și să ajungă în 2040, la acea vârstă de 60 de ani aplicabilă și pentru magistrați, iar asta înseamnă reducerea acelei perioade de grație de la 5 la doar 3 ani în care nu ar trebui să se aplice nici o creștere etapizată a vârstei de pensionare.

De altfel reprezentanții Comisiei Europene spun că ar trebui accelerat acest proces tocmai pentru ca vârsta de pensionare a magistraților să ajungă la 60 de ani în anul 2040 și nu în 2055 așa cum propunea Ministerul Justiției.

O nouă recomandare făcută de Comisia Europeană se referă la acea problemă de eliminare din calculul vârstei de pensionare a vechimii obținute de exercitarea a unor profesii asimilate precum cea de avocat. Aici, CE a venit cu o nouă concesie, propune o eliminare eșalonată a acestei vechimi pe un termen de zece ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE