Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul vrea amânarea cheltuielilor. Un proiect OUG ar putea amâna plata unor drepturi salariale câștigate în instanță

Guvernul vrea să amâne cheltuielile și le rostogolește, pentru a se încadra în noua țintă de deficit bugetar. Ministrul Finanțelor propune amânarea plății unor drepturi salariale câștigate în instanță, dar și interzicerea organizării de festivaluri sau concerte, cu excepția celor de final de an.

Proiectul de ordonanță de urgență pregătit de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, vine în contextul în care deficitul bugetar al țării ar putea crește până la 5,7%. La începutul anului, deficitul era prevăzut la 4,4%.

Fără să fie publicat încă în transparență decizională, documentul trebuie să fie agreat la nivelul Coaliției pentru a se aplica.

”Noi nu suntem de acord cu proiectul, pentru că duce la dificultăți majore pentru companiile care au efectuat lucrări și nu-și primesc banii, pe de altă creează mari dificultăți primarilor, cu un an înainte de alegerile pentru un nou mandat.”, a declarat Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL.

Proiectul care ar urma să ajungă joi pe masa Guvernului vrea să limiteze cheltuielile făcute de administrațiile locale în lunile noiembrie și decembrie.

Primăriile nu vor mai putea organiza festivaluri sau concerte, cu excepția celor de la finalul anului. În plus, vor fi stopate cheltuielile cu serviciile de consultanță, chirii sau achiziția de mobilier.

Ce spun oponenții

”Guvernanții știu că primarii, dacă vor, pot cheltui mulți bani care nici nu mai trebuie justificați. În privința asta, primarul ar putea fi silit să mai strângă șurubul, dar în privința culturii, primarul care vrea să organizeze un eveniment, nu văd de ce l-am împiedica prin această ordonanță”, a adăugat Sorin Lavric, senator AUR.

”Sunt mirat și contest această decizie, intervine în autonomia autorităților locale, e o lipsă de asumare a marilor reforme care trebuie făcute de la centru în ministere, în agenții. Nici de această dată nu se vor face economii, pentru că marea problemă a investițiilor greșite pleacă de la elementele centrale. Asta încearcă să cosmetizeze acum domnul Ciolacu, să dea impresia că aduce niște bani la bugetul de stat, începând niște reforme care nu o să existe.”, a spus Iulian Bulai, deputat USR.

Guvernul vrea să amâne pentru anul viitor și plata unor drepturi salariale câștigate în instanță. Este și cazul magistraților care au obținut compensații salariale în urma unor hotărâri judecătorești pronunțate de colegii lor.

”Acuma, că au fost categorii de bugetari care au câștigat în instanță, sau care și-au dat anumite drepturi suplimentare, povara fiscală ar fi tot pe acest an. Guvernul spune că în acest an ne menținem față de Comisia Europeană, iar anul viitor vedem, în măsura în care va exista spațiu bugetar, ca și aceste cheltuieli să fie cuprinse.”, a conchis Gabriel Zetea, deputat PSD.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de act normativ trebuie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE