Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport: Crește numărul angajaților din Uniunea Europeană, în timp ce inflația se accelerează

Cifrele privind produsul intern brut (PIB) și ocuparea forței de muncă în UE și în zona euro rămân relativ stabile pentru trimestrul al treilea din 2023, comparativ cu cele trei luni precedente, potrivit datelor Eurostat.

O estimare rapidă publicată marți de organismul de statistică al UE a arătat că PIB-ul din zona euro, formată din statele membre ale Uniunii Europene care au adoptat euro ca monedă, s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea (T3) față de perioada de trei luni precedentă.

Aceasta marchează prima contracție din 2020 încoace. Cifra a fost, de asemenea, în conformitate cu așteptările pieței și a urmat unei creșteri de 0,2% în trimestrul al doilea (T2) al acestui an.

Între timp, PIB-ul în UE a rămas stabil în comparație cu trimestrul precedent. Eurostat a publicat, de asemenea, o comparație cu Statele Unite, unde PIB-ul din T3 2023 a crescut cu 1,2% față de trimestrul precedent.

Creștere ușoară a ratei de ocupare a forței de muncă

Comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, numărul de persoane care lucrează în UE a crescut cu 0,2%, iar în zona euro cu 0,3%.

Datele similare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut au arătat o creștere a ratei de ocupare a forței de muncă de 1,4% în zona euro și de 1,3% în UE.

În general, situația economică a UE și a zonei euro s-a ameliorat în 2023, comparativ cu anul trecut. Efectele crizei energetice și economice declanșate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei se atenuează.

În plus, ratele galopante ale inflației se stabilizează, cu o rată de 2,9% pentru octombrie 2023 în zona euro, în scădere de la 4,3% în septembrie - care a marcat cea mai scăzută cifră din octombrie 2021.

Rata inflației în zona euro a fost înregistrată la 10,6% în octombrie 2022, în creștere de la 9,9% în septembrie.

Estimările preconizează că inflația se va accelera temporar, iar creșterea va rămâne slabă pentru restul anului 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE