Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Locuri de muncă multe, puțini doritori. Ce așteptări au angajații

Muncă puțină și bani mulți. Asta își doresc majoritatea celor care se află în căutarea unui loc de muncă. Peste 33 de mii de locuri de muncă au fost scoase la bursa organizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la nivel naţional. Însă, nu au fost mulți doritori.

Sunt români care vor să trăiască, mai degrabă, din indemnizația de șomaj, decât să se angajeze pe un salariu sub două mii de lei.

La Iași, de exemplu, din cele 1.200 de locuri de muncă oferite, doar 33 ar urma sigur să fie ocupate.

Cristinel are 26 de ani și își caută un loc de muncă. Așa că a venit la bursa locurilor de munca din Iași pentru a căuta un nou job. A lucrat cinci ani de zile în asistență tehnică și știe ce vrea de la viitorul angajator.

Cristinel Radu, șomer: Beneficii - un program să fie într-o anumită măsura flexibil. Undeva până în cinci mii mi se pare în regulă pentru ceea ce fac. Adică eu personal nu am terminat o Facultate.

La târgul de joburi au venit și cei care primesc deja indemnizație de șomaj. Și asta pentru că sunt obligați să se prezinte.

Roxana Condurache, șomeră: Mi-au zis de acolo, de la Forțele de Muncă. Și, când am auzit că e obligatoriu, ca să nu creadă că e un refuz... Am zis poate îmi găsește la niște bătrâni, că se poate.

Șomer: Deja am găsit ca agent de pază.

Reporter: Și vă duceți?

Șomer: Da, sa văd. Să mă mai învârt pe aici.

Nici absolvenții de liceu nu se lasă ușor convinși de ofertele angajatorilor.

Viitor absolvent liceu: Salariul ar trebui să fie cât mai mare. Cui nu-i place să fie salariul mare? Eu am venit aici pentru că voiam să văd ce îmi oferă. Mă gândesc să plec din țară, să fac o facultate în afară. Aici, inițial, sunt mici, cumva, salariile. Afară primesc undeva la o mie și ceva de lire ca să studiez, dacă mă duc în Anglia. În Anglia o să mă duc.

Elena Munteanu, specialist resurse umane: Sunt din ce în ce mai puține persoane calificate și foarte puțini aplicanți. Adică baza de recrutare s-a micșorat foarte mul, în ultima perioadă.

Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt AJOFM Iași: O ofertă de peste 1.200 locuri de muncă vacante, 11% se adresează persoanelor cu studii superioare, iar pe domeniu de activitate, în top sunt construcțiile.

Conform INS, în luna aprilie rata șomajului în România a fost de 5,4%, iar un studiu realizat de BestJobs, o platformă de locuri de muncă din România a arătat că 64% dintre tinerii români cu vârstă cuprinsă între 18 și 24 de ani spun că salariile pentru nivelul lor de experiență sunt prea mici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE