Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este AMEPIP, super-agenția care va avea cei mai bogați bugetari și va controla toate companiile de stat din România

Camera Deputaților a adoptat legea prin care va fi înființată super-agenția care va controla toate companiile de stat din România. Proiectul merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Coaliția susține că această agenție va trebui să transforme companiile de stat în companii profitabile. În schimb, opoziția spune că super-agenția va beneficia de prea multă putere.

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, sau mai simplu AMEPIP. Aceasta este super-agenția pe care Guvernul o va înființa. AMEPIP va fi în subordinea premierului și va fi condusă de un președinte și doi vicepreședinți.

Conform proiectului, angajații AMEPIP vor fi cei mai bine plătiți bugetari. De exemplu, președintele agenției va încasa aproape 4000 de euro pe lună. De asemenea, angajații AMEPIP vor fi plătiți cu 50% în plus comparative cu ceilalți bugetari încadrați pe poziții similare.

Marcel Ciolacu: "Dacă aveți altă soluție, vă rog să propuneți"

Doi dintre liderii Coaliției, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, spun că România are nevoie de AMEPIP pentru a face un nou pas pentru aderarea la OECD. Aceasta este organizația celor mai dezvoltate națiuni, iar aderarea ar putea crește investițiile străine din țara noastră.

"Din cerințele de reformă convenite cu aderarea României la OECD. Așa au toate statele membre OECD. Această agenție. Dacă dumneavoastră vreți să intrăm în OECD și aveți altă soluție, vă rog frumos să propuneți", a declarat Marcel Ciolacu, în Parlament.

Un discurs similar a avut și președintele UDMR: "Nu va controla companiile de stat, ci este pe baza cu OECD și sunt niște condiții asumate de România în ceea ce privește guvernanța corporatistă și înseamnă o coordonare a companiilor de stat", a spus Kelemen Hunor.

ONG-urile sunt în gardă

Reprezentanții ONG-urilor sunt de părere că AMEPIP ar putea rezolva problema companiilor de stat neprofitabile, dar numai dacă managementul va fi unul profesionist: "Statul are numeroase companii fie neprofitabile, fie profitabile, dar banii sunt sifonați de către grupuri de interese, dau exemplul acelor băieți deștepți din energie. Acum, încotro merge această agenție, depinde de implementare.

Putem ajunge la o nouă formă fără fond, consumatoare de bani, sau putem ajunge la rezolvarea problemei în cauză", spune Ovidiu Voicu.

AMEPIP va beneficia de un buget de peste 100 de miliarde de lei. Super-agenția va trebuie să stabilească indicatori de performanță pentru companiile publice și va putea da sancțiuni evaluărilor. Partidele din opoziție au anunțat că vor ataca proiectul la Curtea Constituțională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE