Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce buget vrea coaliția de guvernare după gaura bugetară. România trebuie să încheie anul cu un deficit mai mic de 5% din PIB

Coaliția PSD-PNL a stabilit astăzi, în linii mari, principiile pe care va fi construit bugetul statului în 2024. Vor avea prioritate domenii precum educația sau agricultura.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu își dorește să aloce mai mulți bani pentru proiecte și investiții.

Timp de mai bine de două ore au discutat liderii coaliției despre legea bugetului de anul viitor. Își doresc cei din PSD și PNL ca până începe vacanța parlamentară legea să treacă atât de Guvern cât și de Parlament și să meargă la președinte pentru promulgare cum s-a întâmplat și cu legea bugetului pentru acest an.

În ceea ce privește deficitul bugetar ne uităm la evoluția pe care acesta a avut-o în ultimii zece ani. De exemplu, anul trecut am avut un deficit de 6,3% și anul acesta ne asumasem în fața Comisiei Europene un deficit de 4,4% pe care însă Guvernul nu mai poate să îl respecte, așadar s-a ajuns la o renegociere privind ținta de deficit pentru acest an și automat, conform unor surse ne așteptăm ca și anul viitor să avem un deficit care să depășească ținta deja asumată, însă Guvernul își dorește ca anul viitor deficitul bugetar să fie de cel mult 5% din PIB.

Se anunță un an greu pentru Executiv care va avea patru rânduri de alegeri în țara noastră, un lucru nemaiîntâlnit până acum în România și de asemenea de la 1 ianuarie ar urma să crească toate pensiile din România, iar mai apoi, în toamnă va urma o nouă crește a pensiilor ca urmare a adoptării noii legi a pensiilor.

Ce spune Marcel Ciolacu

”Îmi doresc să susţinem ritmul din acest an în ceea ce priveşte numărul de proiecte şi chiar să-l depăşim. Avem exemple de bună practică în mai multe ministere cu adevărat, în principal Ministerul Transporturilor. Vreau să construim acest buget pe proiecte”, a menţionat Marcel Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE