Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Creșterea economică a României a încetinit. Valoarea PIB la sfârșitul anului va fi de aproape 1,590 miliarde lei

Creșterea economiei României a încetinit în trimestrul al treilea, arată datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică.

Față de trimestrul precedent, avansul este de doar 0,4%, asta după ce creșterea în al doilea trimestru a fost de 1,3%. Produsul Intern Brut a crescut și comparativ cu același trimestru din 2022, cu 2,1%, mai arată datele statistice ajustate sezonier.

Estimarea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pentru creșterea economică din acest an a fost redusă de la 2,8% la 2%. La sfârșitul anului, valoarea nominală a Produsului Intern Brut va fi de aproape 1,590 miliarde lei.

Pe ansamblu, cererea internă va fi diminuată semnificativ de contribuţia negativă adusă de variaţia stocurilor, estimată a se situa la 2,2 puncte procentuale.

Contribuţia exportului net la creşterea PIB se estimează a se situa la 0,6 puncte procentuale, fiind rezultatul unei contracţii mai ample în cazul importului de bunuri şi servicii, respectiv cu 4,2 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară, ceea ce înseamnă o reducere în termeni reali cu 0,5%.

În acelaşi timp, pentru exportul de bunuri şi servicii, în condiţiile reducerii dinamicii economice a partenerilor externi, se prognozează o creştere în termeni reali de 0,7%.

Cât va fi inflația la finalul anului 2023

Estimările privind inflaţia pentru anul curent (7,4%) s-au menţinut, o abatere marginală de doar 0,1 puncte procentuale înregistrându-se pentru media anuală (10,5%).

În schimb, prognoza deficitului de cont curent (7,1% din PIB) a impus o corecţie descendentă consistentă, de un punct procentual, determinată de o contracţie mai amplă a deficitului comercial la bunuri, decât s-a estimat anterior.

O contribuţie importantă a revenit componentei de preţ prin reducerea cotaţiilor unor materii prime, cea mai semnificativă recuperare fiind consemnată la grupa de combustibili şi lubrefianţi. Un alt factor de influenţă a provenit din activitatea industrială care a continuat să se restrângă, evoluţie cu impact nefavorabil atât asupra exportului de bunuri industriale cât şi asupra importului bunurilor intermediare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE