Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș: Nu există bani pentru majorările de pensii

Fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, susține că nu există bani pentru majorările de pensii.

15/11/2023 , 08:12

Fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș: „De unde avem bani? N-avem bani”

Nu există bani pentru majorările de pensii, atrage atenția fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriș.

Invitat la emisiunea Vocile care contează de la Euronews România, el a explicat faptul că bugetul asigurărilor de pensii are deja un deficit de peste 10 miliarde de lei, iar suma va crește din 2024.

Gabriel Biriș a punctat că majorările de salarii, promise tot din 2024 de guvernanți, vor avea și ele un impact major asupra costurilor bugetare.

Biriș, consultant fiscal, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor: „Vorbim deja, la anul, de un deficit de 16,5 miliarde, la care se adaugă nu știm cât, minimum 10, maximum 25. De unde avem bani? N-avem bani”.

„Ce se va întâmpla la anul și mai ales ce se va întâmpla din 2025, greu de estimat, probabil că vor exploda și TVA-ul, și alte impzote. În plus, trebuie să nu uităm un lucru, că nimeni nu vorbește despre asta, la anul mai avem un impact cel puțin la fel de mare ca cel anunțat al creșterii pensiilor și anume creșterea salariului minim”.

Legea pensiilor a fost adoptată marți seară în Senat, cu 85 de voturi pentru. Mai multe admise în comisia de muncă au fost ulterior respinse în plen.

Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș au fost absenți de la dezbateri. Un oficial al Ministerului Muncii a anunțat că legea va avea un impact de 25 de miliarde lei anul viitor.

Știrea inițială: Legea pensiilor intră, marți, în procedură accelerată în Parlament. După patru ore de discuții, la Vila Lac, PSD și PNL au căzut de acord asupra proiectului final. Practic, proiectul va fi dezbătut în comisiile de specialitate din Senat și va intra și la vot în plen.

Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut că în Coaliție au fost discuții aprinse despre legea pensiilor, dacă este sau nu sustenabilă în anii următori. Însă șeful Executivului spune că este nevoie de această creștere. Pe fondul scandalului banilor pentru pensii, premierul l-a comparat pe ministrul Finanțelor cu o păpușă voodoo, care este zilnic înțepată.

Marcel Ciolacu a menționat că toate aspectele legate de noua lege a pensiilor, inclusiv cel privind sursele de finanţare, au fost clarificate, iar proiectul intră "în linie dreaptă" în Parlament, în urma discuţiilor purtate, luni, în cadrul coaliţiei de guvernare.

13/11/2023 , 19:07

Ciolacu: Legea pensiilor intră în linie dreaptă în Parlament, susţinută de întreaga coaliţie

"Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanţare, au fost clarificate în şedinţa Coaliţiei din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în linie dreaptă în Parlament, fiind susţinută de întreaga Coaliţie. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul preşedinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ţine de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechităţile eliminate prin recalculare!", a scris Ciolacu pe Facebook.

Acesta a afirmat că în următoarele zile vor avea loc discuţii cu miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii pentru a clarifica problemele ce ţin de salarizările din domeniile respective, în vederea elaborării proiectului de buget pentru anul viitor.

"Începem construcţia bugetului pentru anul viitor, urmând ca în următoarele zile să ne întâlnim cu miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii pentru a clarifica problemele ce ţin de salarizările aferente celor două domenii", a afirmat Ciolacu.

Prim-ministrul a mai precizat că tot în această săptămână vor avea loc întâlniri cu ministrul Agriculturii şi cu cel al Mediului pentru a stabili ultimele detalii privitoare la reorganizarea celor două ministere.

Știrea inițială

Liberalii cer partidului de guvernare să dea dovadă de realism cu privire la sursele de finanțare necesare pentru a suporta anul viitor majorarea pensiilor. Legea pensiilor intră marți la vot final în Senat. După patru ore de discuții, la Vila Lac, PSD și PNL au căzut de acord asupra proiectului final.

Practic, în aceeași zi, proiectul va fi dezbătut în comisiile de specialiatate din Senat și va intra și la vot în plen. Până atunci, guvernanții trebuie să găsească sursele de finanțare.

Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut că în Coaliție sunt discuții aprinse despre legea pensiilor, dacă este sau nu sustenabilă în anii următori. Însă șeful Executivului spune că este nevoie de această creștere. Pe fondul scandalului banilor pentru pensii, premierul l-a comparat pe ministrul Finanțelor cu o păpușă voodoo, care este zilnic înțepată.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a avertizat asupra efectelor negative pe care preconizata creștere a pensiilor le va avea în 2024-2025, asupra țintei de deficit și a bugetului de stat, pentru că, potrivit unor surse liberale, în acest moment se consideră că nu vor exista suficienți bani pentru a acoperi întreaga majorare a acestor pensii, o majorare în două etape.

Pentru prima etapă, cea a indexării anuale cu rata inflației, o creștere de 13,8%, începând cu data de 1 ianuarie, ar exista suficienți bani. 15 miliarde de lei în plus ar costa statul român această indexare, însă pentru a doua etapă de majorare, cea pe noua lege a pensiilor, care trebuie aplicată, începând cu data de 1 septembrie anul viitor, este nevoie de cheltuială suplimentară de încă 10 miliarde.

Aici apar problemele, pentru că trebuie modificate, susține Ministrul de Finanțe, tot ce înseamnă legislații pe zona de evaziune fiscală și digitalizare. Marcel Boloș, încă de săptămâna trecută, în avizul dat pe marginea acestui proiect de lege, a condiționat avizul pozitiv de obținerea susținerii din partea executivului și a premierului Ciolacu pentru un viitor pachet legislativ pe aceste două direcții care ar trebui să aducă mai mulți bani la bugetul de stat, prin încasări mai mari.

În ultimele luni, liderii coaliției au încercat să pună în atenția opiniei publice o serie de măsuri cu caracter fiscal, cum ar fi plafonarea tranzacțiilor în numerar. De fiecare dată, liderii coaliției s-au repliat, iar măsurile nu au devenit realitate.

O serie măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale ar putea să nu fie primite foarte bine de antreprenori și micii întreprinzători, care reprezintă baza electoratului PNL.

Liderii PSD și PNL trebuie să facă o alegere, astfel încât să-și păstreze propriile voturi, care vor fi testate anul viitor în 4 scrutine electorale și apare și nevoia stringentă de bani suplimentari la bugetul de stat, pentru că în 2025, vine greul legat de impactul legii pensiilor. Atunci va fi nevoie de 33 de miliarde de lei, suplimentar pe lângă bugetul actual care e folosit pentru plata acestor pensii, bani care s-ar putea să nu fie găsiți foarte ușor, iar, în această situație, deficitul bugetar ar putea să crească mai mult decât și-ar dori statul român, care și-a asumat pentru 2025 un deficit de maximum 3% din PIB.

Proiectul legii pensiilor ar putea fi adoptat în Camera Deputaților, for decizional, saptămâna viitoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE