Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul deblochează 7.600 de posturi din Sănătate. Ciolacu: ”Spitalele vor putea face rapid angajări”

Guvernul s-a reunit joi în şedinţă pentru a discuta deblocarea a 7.600 de posturi din sistemul de sănătate. Sindicatele amenință cu proteste masive și solicită, în paralel, o majorare a salariilor.

Premierul Marcel Ciolacu: „Deblocăm astăzi angajările pentru aproape 8000 de posturi în Sănătate şi Asistenţă Socială. Astfel, toate spitalele importante care au deficit de medici, asistente şi infirmieri vor putea face rapid angajări”

Premierul a mai precizat că Ministerul Sănătăţii are în acest an un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023. ”Nu este vorba de vreo problemă financiară”, a mai precizat Ciolacu.

Anunțul Ministerului Sănătății

Peste 3000 de posturi se găsesc în unitățile subordonate Ministerului Sănătății, restul fiind în unitățile sanitare din subordinea autorităților locale, a menționat Ministerul Sănătății.

“Unitățile sanitare care au solicitat scoaterea posturilor la concurs să demareze imediat procedurile necesare. Rugămintea mea este să facă acest lucru cât mai repede”, a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Rafila a mai spus că, la nivelul Guvernului, vor continua discuțiile și, în funcție de gradul de ocupare al posturilor scoase la concurs și de necesități, vor putea fi inițiate și alte memorandumuri de aprobare pe parcursul acestui an.

Angajații din Sănătate amenință cu greva generală

Angajații din Sănătate amenință că vor intra în grevă generală, începând cu luna februarie. Ei sunt nemulțumiți de salarii și lipsa acută de personal din spitale, după ce angajările au fost blocate pentru medici, asistenți și infirmieri.

În spitalele din București este nevoie de aproape 900 de medici, iar la nivel național situația este mult mai gravă, ceea ce ar putea declanșa o adevărată criză în sistemul medical, spun sindicatele. Deficitul la nivel național ar fi de peste 30.000 de posturi. Acestea au fost blocate din cauza ordonanței austerității, iar acum medicii sunt nevoiți să aștepte aprobarea unui memorandum.

Ce se mai află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

- proiectul de lege pentru aprobarea Contractului de finanţare - Autostrada A3 România - Cofinanţare aferentă Mecanismului de redresare şi rezilienţă - dintre România şi Banca Europeană de Investiţii

- proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Abu Dhabi la 22 iunie 2022.

- analizată şi adoptată hotărârea de Guvern cu privire la atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Cancelariei Prim-Ministrului.

- Programul naţional "Masă sănătoasă".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE