Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Angajații din Sănătate amenință cu greva generală. Președinte SANITAS București: Deficitul este undeva la 30.000 de posturi, la nivelul țării

Angajații din Sănătate amenință că vor intra în grevă generală, în luna februarie. Aceștia sunt nemulțumiți de salarii și lipsa acută de personal din spitale, după ce angajările au fost blocate pentru medici, asistenți și infirmieri.

În spitalele din București ar fi nevoie de aproape 900 de medici

În spitalele din București este nevoie de aproape 900 de medici, iar la nivel național situația este mult mai gravă, ceea ce ar putea declanșa o adevărată criză în sistemul medical, spun sindicatele. Posturile au fost blocate din cauza ordonanței austerității, iar acum medicii sunt nevoiți să aștepte aprobarea unui memorandum.

În acest context, nu sunt afectate doar cadrele medicale care sunt suprasolicitate, ci și pacienții care suferă din cauza lipsei de personal. Situația este gravă și când vine vorba de persoanlul care ar trebui să asigure asistența medicală în cabinetele școlare. În școlile și grădinițele din București funcționează 461 de cabinete de medicină generală, în care sunt doar 127 de medici. Practic, un doctor la peste 3.000 de copii.

Deficit de peste 30.000 de posturi la nivelul întregii țări

Viorel Hușanu, președinte SANITAS București, a vorbit la Euronews România despre nemulțumirile angajaților din Sănătate.

Viorel Hușanu, președinte SANITAS București: „Situația se știe, noi am semnalat încă de acum câțiva ani de zile, cel puțin cu privire la salarizare, iar anul trecut, când posturile au fost blocate în tot sistemul bugetar, am atras atenția premierului că noi nu putem funcționa. Cu posturile blocate s-a ajuns la un grad de epuizare maxim după pandemie. În momentul în care acum avem epidemie de gripă nu avem efectiv cu cine lucra. A ajuns ca un asistent să facă două norme, a ajuns ca un medic să alerge pe două etaje sau două secții diferite, și așa mai departe. Deficitul este undeva la nivelul întregii țări, de peste 30.000 de posturi.

Între timp au mai ieși la pensie, au mai plecat din sistem. Deci peste 30.000 este deficitul în momentul de față. Ca și grad de ocupare undeva stăm cam 80% pentru medici, 75% pentru asistent sindicat. În ultimii 20 de ani, de când fac eu sindicat, au fost greve, dar niciodată oamenii nu au fost porniți să facă o grevă, cum o văd eu acum pe aceasta.  

Cu siguranță ne vom gândi la pacienți. Niciodată pacientul nu trebuie să sufere din cauza deciziilor incorect ale politicienilor. Nu este decizia noastră să ajungem la grevă. Noi încă mai avem ușa deschisă pentru negocieri, dar vom asigura o treime din capacitatea necesară, vom asigura urgențele astfel încât ca toată lumea să beneficieze de un minim de asistență medicală”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE