Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O criză politică în Germania a fost evitată la limită. Coaliția de guvernare a fost la un pas să se rupă

Clasa politică din Germania se vede obligată să facă față unei nemulțumiri în creștere în rândul electoratului. Pe fondul gravelor crize internaționale, economia germană suferă, iar oamenii spun că nu mai sunt siguri de viitor. Iar vina este aruncată în spatele politicienilor.

O criză politică în Germania a fost evitată la limită

O criză guvernamentală a fost evitată aproape la limită. Membrii Partidului Liber Democrat au votat pentru rămânerea în coaliția guvernamentală, iar scorul a fost unul strâns. Rezultatele care au venit în această săptămână arată o victorie la limită. Deși criza a fost evitată, nu este totul lin pentru coaliție.

Ursula Münch, profesor de științe politice: "Condițiile sunt dificile, situația financiară este provocatoare. FDP (Partidul Liber Democrat) și Verzii nu sunt de acord în multe privințe. Acest lucru le provoacă multe probleme. Dar se știe că trebuie să se descurce împreună pentru că, altfel, ei sunt în esență marele guvern perdant, iar acest lucru se reflectă în mod natural în rezultatele partidelor. Deci, da, nu a devenit mai ușor."

Supărarea, chiar furia și frustrarea populației germane s-au intensificat, alimentate și mai mult atât de mass-media, cât și de faptul că discursul politic a devenit mai emoțional.

Sabrina Mayer, pofesor de sociologie politică: "Consider că ceea ce observăm în prezent și ceea ce va continua este că această furie este o emoție foarte importantă în comunicarea politică și se poate transfera rapid la o varietate de subiecte politice noi. Ieri a fost coronavirusul, vaccinarea, apoi legea încălzirii și nu știm ce va fi mâine."

Odată cu creșterea nemulțumirii în Germania, mulți se întreabă dacă ar fi bine ca alte partide să fie la guvernare. Sondajele recente indică faptul că sprijinul pentru AfD, Alternativa pentru Germania, și conservatorii de extremă dreapta îl depășește pe cel pentru actualul guvern.

Liv Stroud, jurnalist Euronews: "Aceste rezultate ale votului sunt doar cel mai recent exemplu despre cât de nemulțumită este populația de situația de acum. Grevele și protestele au fost în creștere în toată Germania, iar un studiu recent arată că germanii au una dintre cele mai pesimiste perspective din Europa pentru 2024. Dar rămâne întrebarea dacă guvernul va supraviețui până la alegerile din 2025."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE