Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

RETROSPECTIVĂ. 2023, anul schimbărilor politice în Europa. Dreapta radicală a progresat lent, dar sigur

În așteptarea unui an electoral important, cel al alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, 2023 a însemnat în unele state membre ascensiunea partidelor populiste și de extrema dreaptă.

De la câștigarea alegerilor din unele landuri germane de către partide de extrema dreaptă și până la victoria partidului Libertății, populist și antisistem condus de Geert Wilders, în Olanda, peisajul politic european a fost în plină schimbare.

Dreapta radicală a progresat lent, dar sigur în Europa

Într-o Europă măcinată de reformarea politicilor privind migrația, dreapta radicală, populistă şi antisistem, a progresat lent dar sigur, reprezentată de Frontul Naţional în Franța, Alternativa Forțelor de Dreapta din Germania, Partidul Libertății din Olanda sau dreapta radicală din Austria.

Chiar motorul franco-german al Europei Unite s-a confruntat cu pericolul extremismului pe fondul migrației ilegale, una din cele mai grave crize europene din 2015 încoace.

În Germania, la alegerile din două landuri importante, Bavaria și Hessa, partidul de extremă dreapta, AfD a ocupat locul al doilea și arată clar ascensiunea extremei drepte. Acesta este motivul pentru care în discursul său de la sfârșitul anului, cancelarul german Olaf Scholz a subliniat importanța Uniunii Europene, în special în  vremuri de criză.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Uniunea Europeană ne face puternici. Atunci când UE acționează ca o singură entitate, acționează în numele a peste 400 de milioane de cetățeni. Într-o lume cu opt miliarde de oameni în viitor, chiar 10 miliarde, acesta este un avantaj real. De aceea este important ca Europa să devină mai unită şi mai puternică după alegerile europene. La urma urmei, războiul Rusiei în estul continentului nostru nu s-a terminat. Nici conflictul armat din Orientul Mijlociu. Iar în SUA vor avea loc alegeri prezidenţiale, posibil cu consecinţe importante și pentru noi aici, în Europa”.

În Franța, partide de pe întreg spectrul politic au format o adevărată barieră pentru a o împiedica pe Marine Le Pen, liderul partidului de extremă dreapta, Frontul Național, să câștige funcția de președinte al țării. Dar acum, când partidul lui Le Pen este cel mai mare grup de opoziție din Adunarea Națională, cordonul devine din ce în ce mai greu de menținut.

Criza politică din Spania din vara anului trecut a dus la alegeri anticipate dar și la acordul controversat dintre Partidul premierului de stânga Pedro Sanchez si partidul secesionist catalan.

La finalul lui 2023 câțiva lideri ai unor astfel de partide s-au întâlnit în Portugalia pentru a sărbători victoria ultimului câștigător, Geert Wilders.   Partidul său de extremă dreapta a obținut o victorie categorică în alegerile generale din Țările de jos , ceea ce ar putea provoca o undă de șoc  în întreaga Europă, întrucât Olanda este unul dintre membrii fondatori ai construcției europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE