Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste antiguvernamentale de amploare în Spania. Sute de mii de oameni, revoltați de hotărârile premierului interimar

Sute de mii de persoane au ieșit în stradă, duminică, în întreaga Spanie, la îndemnul partidelor de dreapta. Oamenii au protestat față de planurile premierului interimar Pedro Sanchez de a acorda amnistie separatiştilor catalani în schimbul sprijinului pentru un nou mandat.

Guvernul spaniol a încheiat joi un acord cu partidul separatist catalan Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia). Înțelegerea include adoptarea unei legi controversate care acordă amnistie celor condamnaţi pentru tentativa Cataloniei de a se separa de Spania în 2017. La acel moment, a fost considerată una dintre cele mai grave crize politice din Spania.

Acordul a stârnit controverse în toată Spania. Rivalii conservatori ai premierului Pedro Sanchez l-au acuzat că pune în pericol statul de drept pentru propriul câştig politic.

''Nu vom tăcea până când nu vor avea loc noi alegeri'', a declarat liderul Partidului Popular (PP, principala formaţiune de opoziţie, de dreapta), Alberto Nunez Feijoo, în fața protestatarilor adunați în piaţa Puerta del Sol din Madrid, conform Agerpres.

Oficialii spanioli au anunțat că 80.000 de persoane au ieşit în stradă la Madrid. În schimb, Partidul Popular a îndemnat la proteste în toate orașele din Spania și susține că numărul total al manifestanților se apropie de un milion.

Mulți dintre oamenii care au protestat au purtat steaguri spaniole şi ale UE, precum şi bannere cu sloganuri precum "respectaţi Constituţia".

Poliția locală din Barcelona susține că 6.000 persoane au participat la proteste, în timp ce numărul manifestanţilor a ajuns la 30.000 în Granada şi la 50.000 în Sevilia. Mitinguri au avut loc şi în alte oraşe precum Malaga, Palma şi Valencia, conform sursei citate.

Decizia lui Pedro Sanchez care a declanșat proteste în Spania

După alegerile din 23 iulie, socialiştii au negociat mai multe săptămâni cu cu partide mai mici, inclusiv cu platforma de extremă-stânga Sumar şi cu partidele naţionaliste catalan, galician şi basc.

Prin sprijinul oferit de Junts, precum şi de Partidul Naţionalist Basc, socialistul Pedro Sanchez, aflat pe locul al doilea în sondaje, ar avea majoritate absolută în camera inferioară, formată din 350 de membri. Votul va avea loc în zilele următoare, datorită sprijinului deputaţilor din partidul separatistului catalan Carles Puigdemont, principala figură a tentativei de secesiune din 2017, care a fugit în Belgia pentru a scăpa de urmărirea penală.

În schimbul sprijinului său, partidul separatiștilor catalani a obţinut o lege de amnistie pentru activiştii în favoarea independenţei vizați de urmărirea penală, în principal pentru evenimentele din 2017, precum şi deschiderea de negocieri privind, printre altele, chestiunea "recunoaşterii Cataloniei ca naţiune".

Înțelegerea lui Pedro Sanchez cu separatiștii catalani, criticată de Opoziția din Spania

Dreapta spaniolă, o parte a sistemului judiciar, precum şi unii lideri moderaţi ai Partidului Socialist al lui Sanchez susțin că măsura de amnistie încalcă principiile egalităţii şi unităţii teritoriale şi separării puterilor.

Cu ocaiza Congresul Socialiştilor Europeni de la Malaga, în sudul Spaniei, Pedro Sanchez a cerut sâmbătă Partidului Popular să ”accepte rezultatul urnelor şi legitimitatea guvernului pe care îl vom forma în curând”:

Partidul de extremă dreapta Vox s-a alăturat duminică mitingurilor Partidului Popular, înainte de a participa la demonstraţii în faţa sediului Partidului Socialist Spaniol (PSOE) din întreaga ţară.

La Madrid, şeful Vox, Santiago Abascal, a făcut apel la o mobilizare "permanentă" şi "în creştere" pentru a împiedica "lovitura de stat" reprezentată de acordul dintre socialişti şi independentiştii catalani.

De mai bine de o săptămână, sediul naţional al PSOE din Madrid este ţinta unor manifestaţii zilnice convocate de organizaţii apropiate de Vox. Aceste mitinguri au degenerat de mai multe ori în această săptămână în încăierări între activiştii radicali şi poliţie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE