Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri parlamentare anticipate în Spania. Partidul Popular a primit cele mai multe voturi, dar nu a atins majoritatea necesară

În Spania a organizat duminică alegeri anticipate, în urma demisiei Guvernului de stânga, condus de Pedro Sanchez. Sondajele arată că Partidul Popular de dreapta va obține un număr suficient de voturi încât să formeze un Guvern de coaliție cu VOX, un partid de extrema dreaptă.

24/07/2023 , 07:25

Partidul Popular a primit cele mai multe voturi, dar nu a atins majoritatea necesară

Toate voturile au fost numărate în Spania, pentru alegerile parlamentare anticipate. Partidul Popular de centru-dreapta din opoziție a câștigat cele mai multe voturi, în timp ce socialiștii de la guvernare ai premierului Pedro Sánchez au ieșit pe locul doi. Însă niciunul dintre cele două partide nu a reușit să formeze o majoritate absolută.

Cele două partide-lider vor încerca să negocieze acorduri pentru formarea unei coaliții, în vederea obținerii unei majorități guvernamentale. Însă analiștii au avertizat că negocierile ar putea să eșueze. În acest caz, se vor organiza noi alegeri. 

Deși se află în frunte, cu cel mai mare număr de voturi, Partidul Popular nu a atins însă majoritatea necesară pentru a-l înlătura pe premierul Pedro Sánchez.

Alberto Nunez Feijoo, liderul Partidului Popular: ”Obligația noastră acum este să evităm o perioadă de incertitudine. Spaniolii și-au pus încrederea în Partidul Popular. Au spus, de asemenea, că toate partidele politice din Parlament trebuie să dialogheze. Și, în calitate de candidat al partidului care a obținut cele mai multe voturi, cred că datoria mea este să deschid dialogul, astfel încât să pot conduce acest dialog din primul minut și să încerc să guvernez țara noastră, acceptând victoria noastră în rezultatele electorale.” 

Când va fi votat următorul prim-ministru?

Chiar dacă socialiștii lui Sánchez au încheiat pe locul al doilea, ei și partidele lor aliate au sărbătorit rezultatul ca pe o victorie. Asta deoarece împreună au obținut mai multe locuri decât Partidul Popular și extremă dreaptă.

Pedro Sánchez, prim-ministru în exercițiu al Spaniei, Partidul Socialist: ”Cei care au garantat pentru machism, pentru regresul drepturilor și libertăților, au eșuat astăzi. Blocul retrograd al Partidului Popular și al VOX a fost învins. Suntem mult mai mulți cei care vrem ca Spania să continue să avanseze, decât cei care vor să dea înapoi cu Partidul Popular și VOX.”

Partidul de extremă-dreapta VOX, care a sperat să ajungă la putere, a pierdut 19 locuri față de acum patru ani. VOX a totalizat 33 de locuri în Parlament iar liderul partidului a declarat că rezultatele obținute de socialiști reprezintă o veste proastă pentru spanioli.

Santiago Abascal, liderul partidului VOX: ”Vreau să subliniez o veste foarte proastă pentru spanioli. Pedro Sanchez, deși a pierdut alegerile, poate bloca învestirea. Și, ceea ce este mai rău, Pedro Sanchez ar putea fi învestit cu ajutorul comuniștilor, separatiștilor, organizatorilor de lovituri de stat și teroriștilor care au acum mult mai multă putere de șantaj asupra acestei legislaturi decât înainte.”

Nu în ultimul rând, partidul radical de stânga Sumar, aliat al premierului, a obținut 31 de locuri.

Următorul prim-ministru ar urma să fie votat abia după ce legislatorii vor fi instalați în noua Cameră a Deputaților. Dar șansele că Sánchez să obțină sprijinul a 176 de deputați - majoritatea absolută în Parlamentul de la Madrid - necesar pentru a forma un guvern nu sunt foarte mari.

23/07/2023 , 20:01

El Pais: Prezența la vot, mai scăzută decât la precedentele alegeri parlamentare

Prezența la vot la alegerile parlamentare până la ora locală 18.00 este de 53,12%, ceea ce indică o scădere de aproape patru puncte procentuale (3,76%) față de alegerile din 2019, când prezența la urne a fost de 56,85%. Această cifră nu include votul prin corespondență, care în acest an a atins cifre record, cu 2,47 milioane de votanți, relatează El Pais.

Peste 37 de milioane de persoane sunt așteptate la urne, în cele 60.000 de secții de votare, în condițiile în care Spania se confruntă cu un val puternic de caniculă.

Prin corespondența au votat, deja, peste două milioane și jumătate de cetățeni. Analiștii spun că dacă Partidul Socialist al lui Pedro Sanchez pierde aceste alegeri, Spania ar putea vira abrupt spre dreapta.

În acel moment, proiectele stângii - tranziția ambițioasă către energia verde și agenda progresistă privind drepturile femeilor și ale minorității LGBTQ ar putea fi anulate. Popularii spun că dacă vor ajunge la putere vor revizui legile privind avortul și eutanasia și au cerut votul spaniolilor astfel încât să nu fie nevoie să apeleze la formațiunea Vox, de extrema dreaptă.

Secțiile de vot s-au deschis la ora locală la ora locală pentru alegerile legislative anticipate. Potrivit sondajelor, opoziţia de dreapta este mare favorită în faţa socialiştilor lui Pedro Sanchez, premierul aflat la putere din 2018, notează agenția AFP, citată de Agerpres.

Cei aproape 37,5 milioane de cetățeni spanioli sunt chemați la urne pentru a reînnoi componența Congresului Deputaţilor (350 de mandate) şi să aleagă 208 senatori.

Procesul de votare se va încheia la ora locală 20.00 (18.00). Din cauza lipsei sondajelor la ieşirea de la urne (exit poll), primele rezultate sunt aşteptate să fie făcute publice după o oră.

Toate sondajele publicate până luni dădeau aproape certă o victoria a Partidului Popular (PP, dreapta), condus de Alberto Nunez Feijoo.

Miza alegerilor din Spania

De la Bruxelles, instituțiile europene urmăresc îndeaproape aceste alegeri, la care participă Partidul Socialist al lui Pedro Sánchez și Partidul Popular. Cea mai mare îngrijorare este intrarea partidului de extremă-dreaptă Vox într-un guvern de coaliție. Acest lucru ar putea apropia Spania de țări precum Polonia, Ungaria sau Italia lui Giorgia Meloni. 

Manuel de la Fuente, sociolog: ”Acest lucru ar putea, într-un fel, să genereze anumite îngrijorări cu privire la echilibrele actuale de la Bruxelles. Acestea fiind spuse, este adevărat că cele două partide majore, Partidul Popular și Partidul Socialist, au exclus din campaniile lor electorale tot ceea ce are legătură cu Bruxelles și Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, se pare că sunt de acord, există armonie.”

Miza alegerilor include acorduri europene importante, cum ar fi politica de migrație sau tranziția ecologică.

Manuel de la Fuente, sociolog: ”Există un discurs cu unele accente negativiste care pot funcționa bine pentru electoratul populist, dar din punct de vedere politic sunt imposibil de aplicat. În alte domenii, cum ar fi dezbaterea privind migrația, cred că Partidul Popular nu ar fi înțelept să facă concesii în chestiuni sensibile.”

Pe 29 mai, Pedro Sanchez a anunţat convocarea de alegeri anticipate, după ce partidul său şi Podemos au fost învinse în alegerile regionale şi municipale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE