Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri cu miză importantă în Spania. Partidul de extremă-dreaptă Vox ar putea intra la guvernare

Alegătorii din Spania sunt chemați duminică la urne. Sondajele arată că este puțin probabil ca principalele două partide să poată aduna suficiente voturi. În acest caz, vor trebui să invite în coaliție partidul de extremă-dreaptă, Vox. O astfel de coaliție ar readuce forța de extremă-dreapta în guvernul spaniol pentru prima dată de când țara a trecut la democrație.

Deși sondajele de opinie dau câștig de cauză Partidului Popular, unii membri ai grupurilor etnice minoritare se tem de posibila intrare la putere a partidului extremist Vox. Printre altele, liderii Vox se opun dreptului la avort, neagă schimbările climatice și resping necesitatea ca guvernul să combată violența de gen.

Manuel de la Fuente, sociolog: ”Este adevărat că, din perspectiva instituțiilor europene, chemarea la vot din 23 iulie s-a simțit ca o găleată de gheață.”

Miza alegerilor din Spania

De la Bruxelles, instituțiile europene urmăresc îndeaproape aceste alegeri, la care participă Partidul Socialist al lui Pedro Sánchez și Partidul Popular. Cea mai mare îngrijorare este intrarea partidului de extremă-dreaptă Vox într-un guvern de coaliție. Acest lucru ar putea apropia Spania de țări precum Polonia, Ungaria sau Italia lui Giorgia Meloni. 

Manuel de la Fuente, sociolog: ”Acest lucru ar putea, într-un fel, să genereze anumite îngrijorări cu privire la echilibrele actuale de la Bruxelles. Acestea fiind spuse, este adevărat că cele două partide majore, Partidul Popular și Partidul Socialist, au exclus din campaniile lor electorale tot ceea ce are legătură cu Bruxelles și Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, se pare că sunt de acord, există armonie.”

Miza alegerilor include acorduri europene importante, cum ar fi politica de migrație sau tranziția ecologică.

Manuel de la Fuente, sociolog: ”Există un discurs cu unele accente negativiste care pot funcționa bine pentru electoratul populist, dar din punct de vedere politic sunt imposibil de aplicat. În alte domenii, cum ar fi dezbaterea privind migrația, cred că Partidul Popular nu ar fi înțelept să facă concesii în chestiuni sensibile.”

Fără o majoritate absolută la orizont, cele mai recente sondaje indică faptul că președinția guvernului spaniol va fi o cursă foarte strânsă duminica, 23 iulie. Se așteaptă o noapte plină de tensiune, atât în țară, cât și la Bruxelles.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE