Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 100.000 de români vor putea vota la alegerile municipale în Spania. Ce condiții trebuie să se respecte

Nu mai puțin de 113.492 de români stabiliţi în Spania vor avea drept de vot pentru alegerile municipale care se vor desfăşura în această ţară pe 28 mai, a anunţat miercuri Oficiul pentru Recensământul Electoral spaniol, relatează agenţia EFE.

În total 414.692 de cetăţeni străini proveniţi din 29 de ţări au drept de vot la acest scrutin, majoritatea originari din statele UE, în frunte cu românii (113.492), urmaţi de italieni (66.492) şi de germani (41.630). Din ţările terţe vor avea drept de vot în aceste alegeri din Spania 49.903 de rezidenţi în această ţară, din care 12.420 provin din ţările latino-americane.

Oficiul pentru Recensământul Electoral spaniol a trimis la sfârşitul anului trecut 455.024 comunicări rezidenţilor extracomunitari cu vârste de cel puţin 18 ani pentru a-i înştiinţa că, dacă doresc să voteze, trebuie să se înscrie în registrul electoral până pe 15 ianuarie.

Ambasada României în Spania anunță că pe 28 mai 2023 vor avea loc alegeri municipale în Spania și oferă detalii privind procedura pe care cetățenii români trebuie să o urmeze pentru a putea candida la aceste alegeri.

Printre condițiile care trebuie îndeplinite se numără: vârsta legală, reședința în Spania, cerințele prevăzute de articolul 6 din Legea organică privind sistemul electoral general – https://boe.es/ și să nu fi fost privat de dreptul de a candida (de a fi ales) în România.

Nu este necesară deținerea cetățeniei spaniole pentru a putea candida pentru un post la alegerile municipale din Spania din 28 mai 2023.

Informații suplimentare pot fi obținute accesând www.juntaelectoralcentral.es/cs/jec/inicio.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE