Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania, măsuri controversate. Limitarea temperaturii și, eventual, oferirea surplusului de gaze

Europa se află în fața unei crize energetice fără precedent. Lovită inițial de pandemia de Covid-19, care a lăsat urme adânci în economia bătrânului continent, acum, războiul provocat de Rusia, mai cu seamă șantajul robinetului de gaz pare a fi o lovitură greu de dus pentru țările europene. Prețul gazului crește parcă fără oprire, iar Europa are nevoie de soluții. Săptămâna aceasta, Euronews România vă prezintă o serie de materiale despre ce pot face guvernele statelor europene să se pregătească pentru o iarnă care se anunță friguroasă. Timp de câteva zile, la Euronews România vom explica strategia europeană în fața iminentei crize și în ce fel se integrează țara noastră în această ecuație.

Spania, este următoarea noastră oprire. Pentru a face față crizei energetice, guvernul spaniol a adoptat mai multe măsuri controversate de economisire a energiei, printre care limitarea temperaturii în interiorul localurilor și clădirilor. Totuși, oficialii susțin că Spania se află într-o situație mai bună decât alte țări europene, datorită investițiilor din anii trecuți în stații de regazificare, iar acum ar avea capacitatea de a împărți surplusul său cu alte țări, de exemplu cu Franța.

Cum sunt percepute aceste măsuri

Spaniolii încă se bucură de soare la cafenelele de pe trotuare. A fost o vară călduroasă, dar se anunță o iarnă grea. Guvernul spaniol a adoptat acte legislative care limitează temperatura pentru aerul condiționat la 27 de grade, iar pentru încălzire la maximum 19 grade. 

Barurile, magazinele și birourile trebuie să țină închise ușile pentru a asigura eficiența energetică. Numai în Madrid, proprietarii de baruri susțin că adaptarea la noile reguli va însemna pentru ei pierderi de peste 500 de milioane de euro.

Juan José Blardony, director general, Hosteleria Madrid: Va trebui să trecem peste toamnă și iarnă cu o temperatură maximă în interior de 19 grade. Acest lucru poate cauza o scădere a afacerii de aproximativ 3%.

Clădirile publice trebuie să stingă luminile, iar vitrinele magazinelor trebuie să rămână întunecate pe timp de noapte. Călătoriile cu trenurile pe distanțe scurte și medii sunt gratuite, ca să se stimuleze utilizarea transportului public. Prin aceste măsuri, Spania speră să îndeplinească obiectivele propuse de UE, respectiv o economie la energie de 7%.

Jaime Velázquez, corespondent Euronews: Măsurile de economisire a energiei impun restricții serioase în interiorul barurilor, dar unii se întreabă ce se va întâmpla cu terasele. După pandemia de COVID-19, spaniolii s-au obișnuit să stea afară, chiar și iarna.

Numai în Madrid sunt 3.000 de terase cu încălzire. Consiliul local intenționează să interzică încălzitoarele pe gaz, dar chiar și cu radiatoare electrice, cafenelele în aer liber vor consuma aproximativ 78.000 de kilowați/ oră pe zi.

Javier Pamos, Fundación Renovables: Nu are sens să cerem supermarketurilor să pună uși la rafturile cu produse lactate și, în același timp, să permitem teraselor să încălzească aerul de pe stradă cu calorifere. Avem nevoie de un decret cu aplicare rapidă ca să oprim așa ceva înainte de iarnă.

Spania speră că noile norme de economisire a energiei vor fi suficiente pentru a îndeplini obiectivele propuse de UE, cel puțin pentru câteva luni. Dar, în ciuda plafonării prețului gazului, facturile la energie electrică continuă să crească. Energia este acum de trei ori mai scumpă decât în urmă cu un an.

Jaime Velázquez, corespondent Euronews: Pentru a afla mai multe despre măsurile pe care guvernul spaniol le-a lansat, ni se alătură Joan Groizard, directorul general al Institutului pentru Diversificare și Economie de Energie din Spania. Sunt suficiente măsurile aplicate de guvernul spaniol?

Joan Groizard: Pentru noi aceste măsuri sunt doar un prim pachet, o modalitate de a începe cu niște pași inițiali. Sunt măsuri pe care le numim „No regret” (fără regrete). Sunt genul de acțiuni care nu necesită niciun efort sau „suferințe”, pentru că nu prea necesită investiții suplimentare. Sunt măsuri ușor de implementat.

În prezent, împreună cu regiunile autonome, cu actorii industriali și partidele politice suntem în proces de colectare de propuneri de la toți ca să facem un plan mai amplu pentru situații neprevăzute, care poate include măsuri suplimentare care vin în completarea celor existente.

Jaime Velázquez: Spania este foarte puțin expusă la gazul rusesc sau cel puțin nu la fel de mult ca alte țări europene. De ce trebuie să facem aceste eforturi?

Joan Groizard: Într-adevăr, istoric vorbind, Spania a avut foarte puține interconexiuni cu piețele europene de energie electrică. Înseamnă că, timp de mulți ani, consumatorii spanioli nu au putut beneficia de gazul rusesc, când gazul rusesc era ieftin și din abundență.

Spaniolii nu au putut beneficia de energie electrică ieftină, la fel ca alte țări europene, deci Spania a trebuit să facă investiții considerabile în instalațiile de regazificare și alte infrastructuri pentru a fi mai autonomă. În contextul actual, se pare că s-a schimbat situația, iar acum Spania, datorită infrastructurii care i-a costat foarte mulți bani pe consumatorii spanioli, se află într-o poziție mult mai puternică. Suntem mult mai rezistenți.

Desigur, privim cu îngrijorare iarna ce vine, dar poate cu mai mult calm decât celelalte țări din restul Europei.

În acest sens, cred că există câțiva piloni ai Uniunii Europene, respectiv solidaritatea. Prin urmare, măsurile de reducere a consumului de energie pe care le implementăm în Spania, care, insist, sunt foarte ușor de realizat, ne permit să reducem creșterea prețurilor, să ne creștem rezervele de gaze cât mai mult posibil și, eventual, ne vor permite și să împărțim orice surplus de gaze – ținând seama de capacitatea infrastructurii noastre, cu alte țări, cum ar fi Franța, prin interconexiunile care există deja.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE