Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Un nou atac rusesc asupra Odesei. Rusia afirmă că a lovit instalaţii unde se pregăteau 'acte teroriste'

Noul atac al forţelor ruse din cursul nopţii împotriva portului ucrainean Odesa s-a soldat cu doi morţi şi a provocat 'distrugerea' unei catedrale ortodoxe aflate pe lista UNESCO, a afirmat duminică Ucraina, vorbind despre 'crimă de război'.

23/07/2023 , 13:21

Un nou bilanț al victimelor

Ministerul de Interne a dat un nou bilanţ de doi morţi şi 22 de răniţi, printre care patru copii, în cursul tirurilor cu rachete ruseşti din noaptea de sâmbătă spre duminică.

'Catedrala ''Schimbarea la faţă'', situată în centrul istoric al Odesei, protejată de UNESCO, a fost distrusă. O crimă de război care nu va fi niciodată uitată şi iertată', a scris pe Twitter Ministerul de Externe de la Kiev.

Ucraina a promis duminică 'represalii' după tirul rusesc cu '19 rachete' din cursul nopţii.

'Rachete împotriva unor oraşe paşnice, împotriva unor imobile de locuinţe, a unei catedrale (...)', a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. 'Vor exista, cu siguranţă, represalii împotriva teroriştilor ruşi pentru Odesa', a adăugat el, potrivit AFP.

23/07/2023 , 13:05

Rusia afirmă că a lovit instalaţii din Odesa unde se pregăteau 'acte teroriste'

Rusia a afirmat că a distrus toate ţintele pe care le-a vizat în portul ucrainean Odesa, dând asigurări că locurile lovite erau folosite pentru pregătirea de 'acte teroriste' împotriva sa, transmit AFP ş Reuters.

'În această noapte, forţele armate ale Federaţei Ruse au efectuat un atac (...) asupra unor instalaţii unde erau în pregătire acte teroriste împotriva Rusiei cu ajutorul unor drone navale', a transmis duminică Ministerul Apărării.

Separat, ministerul a susţinut că relatările ucrainene despre o lovitură rusească asupra Catedralei 'Schimbarea la faţă' sunt false şi că ţintele sale în Odesa erau situate la o 'distanţă sigură' de lăcaşul de cult. Potrivit ministerului rus, 'cauza probabilă' a daunelor provocate catedralei este o rachetă antiaeriană ucraineană.

Rusia a bombardat aproape zilnic Ucraina

Moscova spune că este o ripostă după ce ucraienii au distrus podul Kerci. În ultima săptămână, însă,  Rusia a bombardat aproape zilnic și depozite de cereale ucrainene dinportul Odesa. Urmează imagini și informații cu un impact emoțional. 

”Odesa: un alt atac nocturn al monştrilor”, a anunțat guvernatorul regiunii Odesa pe o rețea de socializare, "Din păcate, avem un civil care a fost ucis", a scris el.

Ucrainenii au declarat că Rusia a lansat rachete Onyx de înaltă precizie şi rachete de croazieră Kalibr asupra Odesei în plină noapte când oamenii dormeau.

”Explozie, nu înțelegeam ce se întâmplă,. Cărămizile și geamurile cădeau pe mine. Nu vedeam nimic, am luat repede telefonul, nu vedeam nimic, pentru că era mult praf. Apoi, o altă explozie și încă una”, a supus un cetățean. 

Pagube au fost  provocate asupra  infrastructurii civile, a unor clădirilor de locuit dar şi a unei catedrale vechi de două secole, din patrimoniul UNESCO. 

”Au lovit în partea dreaptă. Aceasta este partea dreaptă a altarului. Catedrala a fost distrusă, a atins partea închinată Sfântului Petru și a ajuns până la subsol”, a mai spus un localnic. 

Moscova a spus că atacurile sunt o răzbunare pentru atacul ucrainean asupra podului Kerci

Odesa, care din ianuarie face parte din patrimoniul mondial al umanităţii, este în mod regulat vizată de loviturile ruseşti.

La rândul său, UNESCO a condamnat cu fermitate i atacurile ruseşti lansate împotriva mai multor muzee , în ultima săptămână. Rușii au vizat și zonele folosite de ucraineni pentru exportul de produse alimentare, după ce Moscova s-a retras din acordul legat de un coridor maritim securizat pentru transporturile maritime de cereale ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE