Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Reuniune a Consiliului NATO-Ucraina miercuri, la cererea Kievului, pentru discutarea coridorului cerealier prin Marea Neagră

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, convoacă pentru miercuri, la cererea Kievului, o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, transmite dpa.

Reuniunea va avea loc la nivel de ambasadori şi va viza 'consultări asupra celor mai recente evoluţii şi discutarea transportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră', a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu.

Cu puţin înaintea anunţului, Stoltenberg a avut o discuţie prin telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

'O bună discuţie cu preşedintele (Zelenski) despre retragerea Rusiei din acordul privind cerealele prin Marea Neagră. Condamnăm cu putere încercarea Moscovei de a face o armă din hrană', a scris Stoltenberg pe Twitter după apelul telefonic.

'Aliaţii susţin Ucraina oricât este nevoie şi, în urma Summitului NATO, Ucraina este mai aproape de NATO decât oricând înainte', a adăugat el, referindu-se la summitul din iulie de la Vilnius.

Volodimir Zelenski, discuții cu secretarul general al NATO

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg despre exportul de grâne prin Marea Neagră. Dar și despre riscul pe care îl prezintă pentru securitatea alimentară globală ieșirea Rusiei din acordul privind cerealele. Asta, la scurt timp după ce liderul de la Kiev a declarat că podul Kerci aduce război, nu pace și deci este o ţintă militară. Pentru scurt timp nu s-a circulat pe acest pod, care leagă Rusia de Crimeea, după ce un depozit de muniții din peninsulă a fost atacat de drone ucrainene, potrivit autorităților locale.

Președintele ucrainean a purtat discuții cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, despre restaurarea Inițiativei Mării Negre, adică pentru reluarea exporturile de cereale ucrainene. Zelenski susține că lumea ar putea fi la un pas de o criză alimentară, după ce Rusia a ieșit din acord. Subsecretarul general al ONU pentru Afaceri Umanitare, Martin Griffiths se declară dezamăgit de retragerea Moscovei din inițiativa Mării Negre.

”Confirmarea de luni, că Federația Rusă se retrage din Inițiativa Mării Negre, a fost extrem de dezamăgitoare pentru noi toți”, a declarat Martin Griffiths, subsecretar general ONU pentru Afaceri Umanitare.

Reprezentanții ONU mai consideră că atacurile desfășurate asupra porturilor din Ucraina ar putea afecta securitatea alimentară la nivel global.

”Noul val de atacuri asupra porturilor ucrainene riscă să aibă un impact de amploare asupra securității alimentare globale, în special în țările în curs de dezvoltare”, a precizat Rosemary DiCarlo, subsecretar general ONU pentru Afaceri Politice.

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Verșinin, a declarat că partea ucraineană a folosit coridorul umanitar pentru cereale din Marea Neagră pentru a organiza „atacuri teroriste” asupra podului Crimeei și la Sevastopol.

Agenția de știri RBC din Ucraina l-a citat pe Zelenski, care la rândul său susține că podul Crimeei este crucial din punct de vedere logistic pentru planurile Rusiei de război și trebuie neutralizat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE