Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europarlamentarul Victor Negrescu critică discursul antieuropean al lui Viktor Orban. ”Ungaria este astăzi tot mai izolată”

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat sâmbătă că discursul antieuropean expus de premierul ungar Viktor Orban la Tușnad este ”ilustrativ pentru eșecul politicii iliberale”. Parlamentarul european a evidențiat că Ungaria este în prezent ”tot mai izolată”, iar ”acest lucru este dovada «ghetorizării economice, politice și culturale» promovate de acest model politic”.

”Valorile europene sunt cele care ne permit să trăim în liniște și pace în Transilvania, respectând drepturile tuturor, inclusiv ale minorității maghiare din România. Iar orice referire revizionistă cu privire la Ardeal este evident un non-sens. Cei care cunoaștem realitățile din zonă, știm foarte bine acest lucru”, a scris Victor Negrescu, pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul PSD a subliniat că ”discursul anti-european a lui Viktor Orban de la Tușnad este, de fapt, ilustrativ pentru eșecul politicii iliberale”.

”Ungaria este astăzi tot mai izolată, se află pe primul loc în termeni de inflație în Europa, are fondurile europene blocate și se confruntă cu lipsa unor produse de bază. Acest lucru este dovada "ghetorizării economice, politice și culturale" promovate de acest model politic.

Mai importante decât discursul malițios sunt declinul demografic exponențial al comunității maghiare din țara noastră, nivelul său scăzut de cunoaștere a limbii române precum și controlul strict al Comisiei Europene privind programul transfrontalier Ungaria-România generat de încălcările repetate ale legislației europene de către executivul de la Budapesta. Un aspect relevant pentru noi este să evităm izolaționismul cultural și să facilităm dialogul interetnic.

Doctrina iliberală și anti-europeană nu reprezintă și nu poate reprezenta un model pentru România”, a concluzionat parlamentarul european.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE