Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia atacă terminale cerealiere ucrainene din Odesa, pentru a patra noapte consecutivă

În a patra noapte consecutivă de atacuri aeriene ruse asupra sudului Ucrainei, rachetele au lovit terminale cerealiere şi o companie agricolă din regiunea Odesa, a declarat vineri guvernatorul raionului respectiv, Oleh Kiper, citat de Reuters, relatează Agerpres.

Atacurile au fost însă mai puţin intense decât cele precedente, în care s-au folosit şi drone, iar ţintele au fost şi porturi ucrainene, după ce Rusia s-a retras din acordul mediat de ONU şi Turcia pentru exportul cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră.

Kiper a anunţat că la firma afectată sunt doi răniţi, însă nu a precizat unde este situată.

"Inamicul a distrus 100 de tone de mazăre şi 20 de tone de orz", a scris el pe Telegram.

Rachetele au lovit silozuri de cereale

Guvernatorul a afirmat că Rusia a folosit rachete de croazieră Kalibr, trase de pe Marea Neagră, la altitudine joasă, astfel încât să evite sistemele de apărare antiaeriană. Două rachete au lovit silozuri de cereale, unde au provocat un incendiu, iar o altă rachetă a lovit firma agricolă în timpul intervenţiei pentru stingerea focului, avariind echipamente agricole şi de intervenţie.

În fotografii de la faţa locului se văd flăcările între clădiri metalice deformate, care par depozite, şi un vehicul de pompieri avariat.

Moscova susţine că atacurile constituie "represalii" şi acuză Ucraina de exploziile de luni de la podul peste Strâmtoarea Kerci care leagă teritoriul rus de peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Bombardamentele ruseşti au continuat săptămâna aceasta şi în sudul şi estul Ucrainei. Guvernatorul raionului Zaporojie din sud, Iuri Malaşko, a relatat că au avut loc 80 de atacuri asupra unor localităţi în ultimele 24 de ore, iar patru oameni au fost ucişi. Procuratura generală ucraineană a afirmat că loviturile ruse au ucis un bărbat şi o femeie, căsătoriţi, cu vârste de peste 50 de ani, în oraşul Kostantinivka din raionul Doneţk din est.

Acordul dintre cele două țări, care a permis exportul de produse agricole pe Marea Neagră în pofida conflictului în desfăşurare în Ucraina, este considerat important pentru securitatea alimentară mondială. Luni, Rusia a anunţat că se retrage din această înţelegere, pe fondul criticilor din partea comunităţii internaţionale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE