Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin pune condiții pentru ca Rusia să revină în acordul privind transportul de cereale cu Ucraina

Președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia este pregătită să revină în acordul privind exporturile de cereale dacă cererile sale vor fi îndeplinite ”în totalitate”. Liderul de la Kremlin a dat de înțeles că, fără acest lucru, prelungirea acordului ”nu mai are sens”, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

”Vom examina posibilitatea de a reveni la acord, dar cu o condiţie: dacă toate principiile de participare a Rusiei la acest acord vor fi luate în calcul şi realizate fără excepţie şi în totalitatea lor", a declarat Vladimir Putin, potrivit sursei citate.

Rusia a hotărât săptămâna aceasta să nu mai prelungească acordul prin care permitea exporturile de cereale ucrainene, după ce a criticat acest text mai multe luni. Oficialii de la Moscova au afirmat că propriile livrări de produse agricole și de îngrășăminte sunt afectate din cauza sancțiunilor.

Mai mult, Moscova vrea ca băncile și instituțiile financiare rusești să fie reconectate la sistemul bancar internaţional SWIFT, de care au fost private din februarie 2022, momentul în care Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Cum este afectată agricultura Rusiei din cauza sancțiunilor

Sectorul agricol din Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale la nivel mondial, alături de cel din Ucraina. Agricultura rusă trebuie să facă față lipsei de piese de schimb pentru utilaje şi industrie, precum şi problemelor de asigurare a navelor, notează sursa citată.

Totodată, Moscova a cerut repunerea în funcțiune a conductei care leagă oraşul rusesc Togliatti de portul ucrainean Odesa şi care este folosită pentru exportul de amoniac, componentă-cheie a îngrăşămintelor. Această conductă a fost afectată de o explozie în iunie, atribuită Kievului de Moscova.

"De îndată ce aceste condiţii vor fi îndeplinite, vom reveni imediat la acest acord", a dat de înțeles Putin.

Liderul de la Kremlin a acuzat țările occidentale că ”au profitat fără ruşine” de exporturile de cereale din Ucraina.

Totodată, Putin a susținut că Occidentul se folosește de acordul din care Rusia s-a retras săptămâna aceasta pe post de instrument de "şantaj politic".

"În loc să ajute ţările care au realmente nevoie, Occidentul a utilizat acordul cu privire la transportul de cereale în scopuri de şantaj politic şi a făcut din el un instrument de îmbogăţire a multinaţionalelor şi a speculatorilor de pe piaţa mondială", a precizat liderul rus.

În plus, liderul de la Kremlin a amintit că acord privind cerealele a provocat agricultorilor ruşi pierderi estimate la 1,2 miliarde de dolari şi a dus la o scădere a rentabilităţii exporturilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE