Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. MAE: Un grup de 16 cetățeni români și familiile acestora, evacuați din Fâșia Gaza, a ajuns în România

MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni români și membri de familie aflați în Fâșia Gaza, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate.

Până în prezent, 237 de cetățeni români și membri de familie ai acestora, evacuați din Fâșia Gaza, au fost transportați în România

17/11/2023 , 09:00

Un grup de 16 cetățeni români și familiile acestora evacuați din Fâșia Gaza a ajuns în România

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că 16 cetățeni care au reușit să iasă din Fâșia Gaza și să ajungă în Republica Arabă Egipt, prin punctul de frontieră Rafah pe 14 noiembrie, au ajuns în România.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că vineri, 17 noiembrie 2023, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, 16 cetățeni români și membri de familie ai acestora, evacuați din Fâșia Gaza, au fost transportați în România la bordul unei curse operate de către Compania Națională TAROM.

Menționăm că cursul zilei de 14 noiembrie 2023, 17 cetățeni români și membri de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, fiind preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt. O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoțit apoi până la Cairo, de unde 16 persoane au fost îmbarcate spre România, iar o persoană a rămas în R.A. Egipt.”

14/11/2023 , 22:36

Un grup de 17 cetățeni români și familiile acestora aflați în Fâșia Gaza au fost evacuați în Egipt

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că, în data de 14 noiembrie 2023, un grup format din 17 cetățeni români și membri ai familiilor acestora au reușit să iasă din Fâșia Gaza și să ajungă în Republica Arabă Egipt, prin punctul de frontieră Rafah.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că marți, 14 noiembrie 2023, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, un număr de 17 persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) și se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo. MAE reamintește că, până la acest moment, 220 de cetățeni români și membri de familie evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România.

Cei 17 cetățeni români și familiile acestora au fost preluați din punctul de trecere a frontierei Rafah de către o echipă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE și reprezentanți ai Ambasadei României în R.A. Egipt, urmând a fi însoțiți până la Cairo de o altă echipă mobilă a Celulei de Criză MAE. Cetățenii evacuați urmează să ajungă în România în perioada următoare.

MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate.”, se arată în comunicatul MAE.

14/11/2023 , 15:19

Încă 140 de cereri primite de la români care așteaptă să fie evacuați din Fâșia Gaza

Ministerul Afacerilor Externe mai are încă 140 de cereri primite de la români care așteaptă să fie evacuați din Fâșia Gaza.

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE: „Celelalte cereri urmează a fi analizate, iar ulterior înaintate spre decizie autorităților israeliene și egiptene pentru a li se acorda, în cazul în care va fi nevoie, permisiunea de a tranzita punctul de trecere Rafah”.

„Ministerul Afacerilor Externe nu poate repatria pe oricine. Aceștia trebuie să fie cetățeni români sau membri de familie, tocmai pentru a putea beneficia de asistența și protecția consulară a statului român. Tocmai din acest motiv, cererile se analizează și ulterior se înaintează către autoritățile egiptene, respectiv israeliene”.

Știrea inițială:

Al treilea grup de români evacuați din Fâșia Gaza a ajuns în țară marți dimineață. 86 de cetățeni români au fost aduși la București cu o cursă specială Tarom.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că grupul de cetățeni români a beneficiat de sprijin din partea Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

”Cei 86 de cetățeni români și membri de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de 12 noiembrie 2023, fiind preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt. O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoțit apoi până la Cairo, de unde au fost îmbarcați spre România.

MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni români și membri de familie aflați în Fâșia Gaza, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate. Reamintim faptul că, în prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în R.A. Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren.

Până în prezent, 220 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza”, se arată într-un comunicat al MAE.

Punctul de trecere Rafah dintre Fâșia Gaza și Egipt a fost redeschis duminică pentru evacuarea cetățenilor străini, a anunțat Autoritatea frontierelor din regiune, citată de presa străină. Vor fi evacuate în Egipt și persoanele grav bolnave sau rănite.

Rafah este singurul punct de trecere spre Gaza, care nu este controlat de Israel. Evacuările au fost suspendate vineri din cauza unor probleme legate de transportarea persoanelor bolnave, au anunțat autoritățile egiptene. Pe lângă evacuare civililor, intrarea este crucială și pentru livrarea de ajutoare umanitare, inclusiv medicamente pentru spitale din Gaza.

12/11/2023 , 20:16

MAE: Un grup de 86 de cetățeni români și familiile acestora aflați în Fâșia Gaza au fost evacuați in Egipt

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat duminică faptul că un număr de 86 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah și se află pe teritoriul Egiptului, în drum spre Cairo.

”MAE reamintește că, până la acest moment, 134 de cetățeni români și membri de familie evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România.

Cei 86 de cetățeni români și familiile acestora au fost preluați din punctul de trecere a frontierei Rafah de către o echipă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE și reprezentanți ai Ambasadei României în R.A. Egipt, urmând a fi însoțiți până la Cairo de o altă echipă mobilă a Celulei de Criză MAE. Cetățenii evacuați urmează să ajungă în România în perioada următoare”, se arată într-un comunicat al MAE.

12/11/2023 , 13:22

MAE anunță redeschiderea punctului de trecere de la Rafah. Un grup de 101 de români așteaptă evacuarea din Gaza

Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) a transmis că punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis, duminică, fiind reluat tranzitul pentru persoane.

”Astfel, astăzi vor continua procedurile de evacuare pentru cetățenii statelor care primiseră, pentru data de 10 noiembrie a.c., permisiunea autorităților israeliene și egiptene de a tranzita punctul de trecere Rafah către Republica Arabă Egipt (R.A. Egipt), inclusiv pentru 101 de cetățeni români și membri de familie.

Evacuarea lor în R.A. Egipt se va realiza pe parcursul zilei de astăzi, cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse, având în vedere că aceștia au fost informați în prealabil de către reprezentanții Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah”, se arată într-un comunicat al MAE.

Reprezentanții Ministerului de Externe au mai precizat că Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah rămâne în contact permanent cu cetățenii români și membrii de familie care au solicitat evacuarea din Fâșia Gaza.

”Reamintim faptul că, în prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în R.A. Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren.

De asemenea, Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României la Cairo și Tel Aviv și Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene până la finalizarea operațiunilor”, notează sursa citată.

Încă 41 de români evacuați din Gaza au ajuns în țară. În total, 134 de persoane au fost repatriate

Încă 41 de români care au fost evacuați din Gaza au ajuns în această dimineață în țară. Ei au fost aduși de la Cairo cu o aeronavă militară care a aterizat în Baza Aeriană 90.

Încă o sută de români așteaptă redeschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah pentru a trece în Egipt, iar de acolo să ajungă în țară.

Mohamed are cetățenie română. Mama sa este din România. În Gaza, de la începutul conflictului i-au murit aproape sută de rude din partea tatălui și a soției.

Mohamed, cetățean român din Fâșia Gaza: ”Eu am lucrat și la spitale. Lucrând acolo, ieșeam în afara spitalului să plâng că nu puteam să plâng în fața oamenilor. Acolo murim de 24 de ori pe zi. E foarte greu de imaginat. Majoritatea morților sunt copii mici și femei. Mai mult de 60% sunt copii mici. Nu e apă, nici de băut, nici de spălat.”

Din Fâșia Gaza, românii au trecut în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah și au străbătut deșertul până la Cairo.

Românii au veniți din Gaza au fost întâmpinați de voluntarii veniți să îi ajute.

Mihaela Cristea, vicepreședinte Asociația „Voluntari fără frontiere”: ”Sunt 16 copii și un un bebeluș de patru luni. Sunt copii dezbracati, sunt copii desculți, nu au haine, au fugit cu ce era pe ei. Unii fără bagaje. Au necesitat ajutorul nostru și pentru chemarea unei ambulanțe pentru că mulți sunt răciți și au probleme cu urechile și respiratorii din cauza bombardamentelor.”

În total, 134 de români și rude ale lor au fost repatriați Din Fâșia Gaza.

Încă o sută de persoane au primit permisiunea să părăsească zona de conflict și așteaptă să treacă în Egipt.

Mai sunt însă și alți români care au notificat Ministerul de Externe pentru a fi evacuați.

12/11/2023 , 12:40

Radu Filip, MAE: Peste 100 de români așteaptă să plece din Gaza

Într-o intervenție live la Euronews România, Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a adus în atenție situația critică a românilor aflați în Gaza și eforturile depuse pentru evacuarea lor. Numărul cererilor a crescut semnificativ odată cu deschiderea Punctului de Trecere Rafa pentru tranzitul persoanelor.

”Discutăm de aproximativ 260 de persoane. Între timp am primit solicitări suplimentare, bineînțeles, după ce punctul de trecere Rafa sa deschis pentru tranzitul persoanelor. În prezent suntem la aproximativ 360 de cereri. Listele noastre au 360 de cereri, bineînțeles, după ce ele listele respective. Cererile suplimentare vor fi înaintate către autoritățile israeliene și egiptene, pentru a urma procedura specifică în ceea ce privește acordarea permisiunii pentru tranzit. În total, până la acest moment avem 134 de cetățeni români evacuați și transportați în România. Așteptăm o altă veste bună și anume că acest grup de aproximativ 100 de de persoane vor tranzita punctul de trecere Rafa. Suntem pregătiți ca în momentul în care vor acești cetățeni vor intra pe teritoriul Egiptului, să fie preluați de colegii noștri de la din echipele consulare mobile. 

Oficiul de Reprezentare a României de la Ramala menține legătura cu cetățenii, li se comunică exact când și cum pot traversa permisiunea autorităților egiptene și israeliene pentru a traversa punctul de frontieră, după care aceștia sunt transportați către Cairo, iar de acolo vor fi prin intermediul unor prin intermediul curselor aeriene, fie ele speciale, fie de normale, vor fi transportați către către România după sosirea în în România. Vorbim despre un efort conjugat al mai multor autorități publice centrale sau locale pentru a le face mai ușor adaptarea în țară.”, a declarat Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.

11/11/2023 , 19:12

Reacția MApN în cazul aeronavei care s-a defectat la Cairo

Ministerul Apărării a anunțat că un avion a fost trimis la Cairo cu piese de schimb, în condițiile în care nu au putut fi găsite componente pe piața locală pentru a repara aeronava C-130 Hercules.

”Ca urmare a faptului că echipa tehnică de la bordul aeronavei C-130 Hercules de la Cairo nu a reușit procurarea pe plan local a piesei de schimb pentru remedierea defecțiunii raportate, o aeronavă C-27J Spartan a decolat în urmă cu scurt timp, în jurul orei 18.50, de pe Aeroportul Otopeni cu destinația Cairo, pentru a transporta materialele necesare.

Cele două aeronave militare vor decola de la Cairo imediat după remedierea defecțiunii aeronavei Hercules, estimarea sosirii pasagerilor la Otopeni fiind în jurul orei 3, mâine dimineață”, a anunțat Ministerul Apărării.

11/11/2023 , 16:14

MAE, despre repatrierea grupului de români: ”Există o problemă tehnică”

În direct la Euronews România, Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a confirmat că a existat o problemă tehnică, însă a dat asigurări că grupul de 41 de români va ajunge în țară în condiții de siguranță.

Într-adevăr, există o problemă tehnică, dar ce este important este ca cetățenii români să ajungă în siguranță, în condiții bune în România, mai ales că au trecut prin ce au trecut.

Despre modul în care colegii i-au ajutat în vederea evacuării, aceștia au trecut punctul de trecere a frontierei Rafah în cursul zilei de 9 noiembrie. Au fost preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei noastre la Cairo, iar apoi o echipă consulară mobilă a celulei de criză MAE i-a însoțit până la Cairo.

Urmează să efectueze cât mai repede drumul spre România unde vor fi ajutați colegii noștri de la alte instituții”, a afirmat purtătorul de cuvânt al MAE, la Euronews România.

11/11/2023 , 15:54

MAE anunță repatrierea celor 41 de români extrași din Fâșia Gaza

”Cei 41 de cetățeni români și membri de familie evacuați recent din Fâșia Gaza, vor porni spre România, prin intermediul unui zbor realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale.

Cetățenii români și membrii de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de 9 noiembrie 2023, fiind preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt.

O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoțit apoi până la Cairo.MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni români și membri de familie aflați în Fâșia Gaza, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate. În prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în R.A. Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren”, se arată într-un comunicat al MAE.

Cel de-al doilea grup aștepta de două zile la Rafah să treacă din Fâșia Gaza în Egipt, însă punctul de frontieră fusese închis.

UPDATE: Punctul de trecere a fronierei de la Rafah s-a închis din nou, iar ceilalți români mai au de așteptat până să fie evacuați din Gaza.

Comunicat MAE: "Precizări de presă – actualizări privind stadiul evacuării cetățenilor români din Fâșia Gaza.

În continuarea informațiilor referitoare la demersurile de evacuare din Fâșia Gaza a cetățenilor români și membrilor de familie, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, la acest moment, potrivit informațiilor din teren, punctul de frontieră Rafah a rămas închis pentru tranzitul persoanelor, pe întreg parcursul zilei de astăzi.

Astfel, evacuarea grupului sus-menționat va fi posibilă după redeschiderea punctului de trecere Rafah pentru tranzitul persoanelor.

Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah rămâne în contact permanent cu cetățenii români și membrii de familie care au solicitat evacuarea din Fâșia Gaza. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, o a treia echipă consulară mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE s-a deplasat la Cairo, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren.

De asemenea, Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României la Cairo și Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene până la finalizarea operațiunilor."


Luminița Odobescu: Cei 41 de români se află la acest moment în grija Ambasadei României în Egipt

Cei 41 de români și rudele lor au fost preluați și însoțiți până la Cairo de o echipă mobilă a Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză a MAE, dar și de reprezentanți ai Ambasadei României în Egipt.

După finalizarea tuturor formalităților, ei au plecat cu un autocar spre Cairo, așa cum s-a întâmplat, de altfel, și cu primul grup de români.

Românii evacuați au avut de străbătut Deșertul Sinai și mai apoi drumul pe partea continentală africană, un drum de câteva sute de kilometri, cu foarte multe punct de control.

Urmează ca autoritățile române să decidă ce variantă vor alege pentru aducerea acestora în țară.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a făcut declarații la Euronews România.

Luminita Odobescu: „La acest moment, situația este următoarea. Au fost evacuați 134 de cetățeni români și membri de familie, din care 93 au fost deja transportați în România, iar 41 se află la acest moment în Cairo în grija Ambasadei României în Egipt”.

„Așteptăm informațiile din teren cu privire la deschiderea punctului de trecere de la Rafah pentru tranzitul persoanelor. Avem deja permisiunea celor două autorități pentru aproximativ 100 de persoane. Imediat ce punctul de frontieră va fi deschis, suntem pregătiți să îi sprijinim din punct de vedere al asistenței și protecției consulare, colegii noastre se află la acest moment în punctul de frontieră”.

 „Mâine (n.r. sâmbătă) vom avea mai multe opțiuni pe care le analizăm în funcție de cum reușim astăzi să asigurăm evacuarea cetățenilor români. Avem toate opțiunile deschise, fie cu o aeronavă militară, fie cu o aeronavă Tarom”, a mai precizat ministrul.

Luminița Odobescu: Vorbim de peste 7.000 de solicitări de evacuare din foarte multe state, e un proces dificil

Mai sunt, de asemenea, peste 100 de solicitări ale românilor care sunt în continuare blocați în enclava palestiniană, solicitări pe care autoritățile noastre încearcă să le rezolve.

Luminita Odobescu: „În ultimele zile, și mai ales după demararea evacuării, am primit alte solicitări de evacuare în plus față de cele pe care le-am anunțat. Vorbim despre peste 100, 130 de solicitări de evacuare, care se află în proces de verificare, iar ulterior vor fi transmise către autoritățile israeliene și egiptene pentru acordarea permisiunii de tranzit a punctului Rafah”.

„Vorbim de peste 7.000 de solicitări de evacuare din foarte multe state. E un proces care este dificil având în vedere situația de securitatea și faptul că se defășoară în paralel”.

MAE este în permanență în dialog cu autoritățile din Israel și din Egipt pentru evacuarea tuturor celor care cer ajutorul, însă totul depinde de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate, a mai adăugat ministrul. O echipă consulară este la frontiera Rafah pentru asistență.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE