Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 35. Ministrul de Externe al Iranului spune că o extindere a războiului este „inevitabilă”

O extindere a războiului din Gaza este inevitabilă din cauza intensificării "agresiunii" israeliene, a afirmat ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, într-o discuţie cu omologul său şi premierul din Qatar, şeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, transmite vineri Reuters.

Urmărește evenimentele din ziua 34 a războiului Israel-Hamas.

Sumar:

  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că Israel nu urmăreşte să ocupe Gaza.
  • Ministrul de Externe al Iranului avertizează asupra unei extinderi „inevitabile” a războiului
10/11/2023 , 22:03

Evacuările din Gaza spre Egipt au fost suspendate

Evacuările din Fâşia Gaza spre Egipt pentru cetățenii străini, deţinători de paşapoarte, și pentru palestinienii care au nevoie de tratament medical urgent au fost suspendate vineri, au precizat trei surse de securitate egiptene şi un oficial palestinian, citate de agenția Reuters.

Suspendarea a avut loc din cauza problemelor legate de aducerea persoanelor evacuate din motive medicale din interiorul Fâșiei Gaza la punctul de trecere a frontierei Rafah, potrivit unui oficial palestinian și unei surse medicale egiptene.

Potrivit Agerpres, evacuarea unui număr limitat de persoane din Fâșia Gaza către Egipt a început în data de 1 noiembrie. În ultima săptămână, acest demers a fost suspendat de două ori din cauza bombardamentelor care au lovit sau au vizat convoaiele medicale, susțin angajați din cadrul unor organizații umanitare.

Potrivit surselor egiptene, câteva zeci de deţinători de paşapoarte străine şi persoanele aflate în întreţinerea lor, precum şi un număr mic de persoane evacuate din motive medicale au intrat în Egipt vineri, înainte de suspendarea evacuărilor. În celelalte zile, mai multe sute de posesori de paşapoarte străine, cu dublă cetăţenie şi persoane aflate în întreţinerea acestora au putut să treacă prin punctul de frontieră de la Rafah.

În cursul zilei de vineri, autorităţile de frontieră din Gaza publicaseră o listă a persoanelor nou autorizate să treacă, printre care se numără grupuri din Canada, România, Rusia, Brazilia şi Polonia, notează Reuters.

Militarii isralieni avertizează că vor ucide membrii Hamas care tras din spitalele din Fâșia Gaza

Militarii israelieni ”vor ucide” membrii grupării Hamas ”care trag din spitale" în Gaza, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Forţelor de apărare israeliene (IDF).

Avertismentul a fost lansat după ce organizația islamistă Hamas a acuzat Armata israeliană c-ar fi lansat atacuri auspra unor spitale din oraşul Gaza, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

”Dacă vedem terorişti Hamas trăgând din spitale, vom face ceea ce trebuie să facem, îi vom ucide", a declarat Richard Hecht, admiţând totuşi "caracterul sensibil" al unor astfel de operaţiuni.

"Ar fi mai uşor dacă Hamas ar părăsi spitalele şi ne-ar arăta asta clar", a adăugat el, acuzând gruparea islamistă palestiniană că "operează din interiorul spitalelor".

Armata israeliană "ia toate precauţiile posibile pentru a fi sigură că nu atacă oameni sub perfuzii sau cu oase rupte", a mai afirmat el.

În timp ce trupele israeliene la sol sunt sprijinite de artilerie, IDF afirmase joi că ţinteşte un "centru militar" al Hamas, situat în apropierea spitalului al-Shifa.

10/11/2023 , 16:18

Hamas acuză Israelul c-ar fi bombardat cel mai mare spital din Gaza. 13 persoane au fost ucise

Nu mai puțin de 13 persoane au fost ucise într-un bombardament efectuat de Israel lansat asupra centrului medical Al-Shifa, cel mai mare spital din Fâșia Gaza, au precizat autoritățile controlate de gruparea Hamas, potrivit agenției France-Presse (AFP), citată de The Guardian.

"Treisprezece martiri și zeci de răniți într-un atac israelian asupra complexului al-Shifa astăzi" din centrul orașului Gaza, au precizat autoritățile din Fâșia Gaza.

Armata israeliană nu a făcut public un punct de vedere în urma acuzațiilor.

De altfel, Israelul a anunțat joi că a dus lupte grele în apropierea spitalului, precizând că a ucis zeci de militanți și a distrus tuneluri care sunt esențiale pentru capacitatea de luptă a Hamas.

Mai mult, Armata israeliană a acuzat în repetate rânduri Hamas că folosește spitalele, în special centrul al-Shifa, pentru a-și coordona atacurile împotriva IDF și pe post ascunzători pentru comandanții săi. De cealaltă parte, autoritățile din Gaza și medicii Hamas neagă acuzațiile.

Mohammed Zaqout, directorul general al spitalelor din Gaza, a declarat că acestea se confruntă cu o "situație catastrofală" deoarece duc lipsă de electricitate, apă sau alimente.

"Nu suntem în măsură să oferim servicii răniților, iar spitalele sunt bombardate continuu de Israel", a declarat Zaqout, conform sursei citate.

Secretarul american de Stat susține că au murit ”prea mulți” palestinieni

Într-un discurs susținut la New Delhi, secretarul american de Stat, Antony Blinken, a declarat că Statele Unite ”apreciază” măsurile aplicate de Israel pentru a diminua numărul victimelor în rândul civililor, însă acestea nu sunt suficiente.

Șeful diplomației americane a amintit că SUA au făcut mai multe propuneri oficialilor israelieni, printre care ”pauze umanitare” pe o durată mai mare de timp și creșterea ajutoarelor pentru victimele din Fâșia Gaza.

Eforturile Israelului de a oficializa pauzele în operațiunile sale militare și crearea unui al doilea coridor sigur pe care civilii din Fâșia Gaza să îl folosească pentru a scăpa de pericol sunt apreciate, a spus Blinken.

Diplomatul american a subliniat că aceste măsuri ”vor salva vieți și vor permite ca mai multă asistență să ajungă la palestinienii care au nevoie", dar, în același timp, "trebuie să se facă mult mai mult pentru a proteja civilii și pentru a ne asigura că asistența umanitară ajunge la ei".

Blinken a declarat că "mult prea mulți palestinieni au fost uciși, mult prea mulți au suferit în ultimele săptămâni" și că trebuie făcut tot posibilul pentru a le preveni răul și pentru a maximiza asistența de care au nevoie.

10/11/2023 , 10:07

O extindere a războiului din Gaza este inevitabilă, spune ministrul de Externe al Iranului

Şeful diplomaţiei iraniene a făcut aceste remarci în contextul în care în Qatar au loc negocieri pentru un armistiţiu umanitar în Fâşia Gaza, bombardată fără încetare de Israel ca represalii după atacul sângeros întreprins de mişcarea islamistă palestiniană Hamas pe 7 octombrie asupra unor comunităţi israeliene din apropierea graniţei, soldat cu cel puţin 1.400 de morţi. De asemenea, circa 240 de persoane răpite în timpul atacului Hamas din 7 octombrie sunt reţinute în Gaza.

Bombardamentele Israelului în Fâşia Gaza au făcut peste 10.500 de morţi, majoritatea civili, dintre care peste 4.300 copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Din primele zile ale războiului, Iranul a preluat cauza Hamas, pe care îl susţine de ani de zile împotriva Israelului, inamicul înveterat al Republicii Islamice.

Un responsabil la curent cu negocierile din Qatar care a dorit să i se păstreze anonimatul a menţionat pentru France Presse că şefii Mossad-ului israelian, David Barnea, şi al CIA, William Burns, au discutat la Doha cu responsabili qatarioţi despre un "eventual armistiţiu umanitar", precum şi despre "eliberarea ostaticilor şi livrarea de ajutor umanitar în Gaza".

În ce-l priveşte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus din nou un armistiţiu, în declaraţii difuzate pe canalul american Fox News, argumentând că o încetare a focului cu Hamas ar însemna "o capitulare".

Netanyahu: Israel nu urmăreşte să ocupe Gaza, dar este nevoie de o ''forţă credibilă''

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că ţara sa nu încearcă să cucerească, să ocupe sau să guverneze Fâşia Gaza după războiul său împotriva Hamas, dar va fi nevoie de o "forţă credibilă" pentru a intra în enclava palestiniană, dacă va fi necesar, pentru a preveni apariţia ameninţărilor militante, informează Reuters.

Comentariile premierului Netanyahu de săptămâna aceasta, care sugerau că Israelul va fi responsabil pentru securitatea Fâşiei Gaza pe termen nelimitat, au fost respinse de Statele Unite, principalul aliat al Israelului.

Washingtonul a spus că se va opune ocupării israeliene de după război a Fâşiei Gaza, unde Israelul duce o campanie de bombardamente pentru a distruge conducătorii Hamas ai enclavei după atacul acestor militanţi în sudul Israelului pe 7 octombrie.

Vorbind joi la postul american de televiziune Fox News, premierul Netanyahu a spus:"Nu urmărim să cucerim Gaza, nu urmărim să ocupăm Gaza şi nu urmărim să guvernăm Gaza".

"Cred că armata israeliană se comportă excepţional", a mai declarat el, potrivit AFP.

Benjamin Netanyahu a spus că va trebui să se formeze un guvern civil în Gaza, dar că Israelul se va asigura că un atac precum cel din 7 octombrie nu se va mai întâmpla.

"Aşadar, trebuie să avem o forţă credibilă care, dacă este necesar, va intra în Gaza şi va ucide ucigaşii. Pentru că asta va împiedica reapariţia unei entităţi asemănătoare Hamas", a spus Netanyahu.

Premierul Netanyahu a mai spus că, după război,"ceea ce trebuie să vedem este Gaza demilitarizată, deradicalizată şi reconstruită".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE