Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 34. SUA anunță că Israelul e de acord cu încetarea focului în scop umanitar

Administrația de la Washington a anunțat, joi, Israelul a fost de acord cu instituirea unor pauze umanitare zilnice, timp de patru ore, începând de joi, în războiul împotriva grupării Hamas în Fâșia Gaza. Între timp, cei 93 de cetățeni români și familiile lor care au reușit să treacă în Egipt au fost însoțiți până la Cairo de reprezentanți ai Ministerului român al Afacerilor Externe. Ei au ajuns în țară cu o cursă specială a companiei TAROM care a aterizat la Baza 90.

Urmărește evenimentele din ziua 33 a războiului Israel-Hamas.

Sumar:

  • 93 de cetățeni români și familiile lor au ajuns în țară cu o cursă specială a companiei TAROM.
  • Armata israeliană anunţă cucerirea unei baze a islamiştilor palestinieni.
  • Macron cere un armistiţiu şi anunţă creşterea ajutorului Franţei la 100 de milioane de euro
09/11/2023 , 18:42

Casa Albă: Israelul este de acord cu încetarea focului timp patru ore pe zi în Fâșia Gaza pentru a permite civililor să plece

Casa Albă a anunțat că Israelul a fost de acord cu instituirea unor pauze umanitare zilnice de patru ore, începând de joi, în războiul împotriva grupării Hamas în Fâșia Gaza. Adminitrația Biden a mai precizat că a asigurat încă o modalitate prin care civilii pot fugi din calea luptelor, relatează Euronews.com.

Președintele american Joe Biden i-a solicitat încă de luni premierului israelian Benjamin Netanyahu să întrerupă luptele în scop umanitar.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că prima pauză umanitară va fi anunțată joi și că israelienii s-au angajat să anunțe fiecare interval de patru ore cu cel puțin trei ore înainte.

Kirby a mai precizat că Israelul a deschis un al doilea coridor pentru a permite civililor să fugă din zonele în care se poartă lupte împotriva grupării Hamas.

De asemenea, președintele Joe Biden a precizat că le-a solicitat oficialilor israelieni o ”pauză mai lungă de trei zile” în timpul negocierilor privind eliberarea unor ostatici deținuți de Hamas, cu toate că a spus că nu există ”nicio posibilitate” de încetare generală a focului.

Întrebat dacă a fost nemulțumit de Netanyahu din cauza tergiversării instituirii pauzelor umanitare, Biden a răspuns: "A durat ceva mai mult decât am sperat".

Kirby a declarat joi reporterilor că pauzele ar putea fi utile pentru ca cei 239 de ostatici rămași deținuți de Hamas să se întoarcă la familiile lor.

09/11/2023 , 14:42

Macron cere un armistiţiu şi anunţă creşterea ajutorului Franţei la 100 de milioane de euro

Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut apel joi la un armistiţiu între Israel şi Hamas în deschiderea conferinţei umanitare în Fâşia Gaza, relatează AFP.

"Cel mai urgent este să lucrăm la protecţia civililor. Este necesară pentru acest lucru o pauză umanitară foarte rapidă şi trebuie să lucrăm la încheierea unui armistiţiu", a declarat şeful statului francez. "Acesta trebuie să poată deveni posibil", a adăugat el.

Emmanuel Macron a mai spus că este "absolut indispensabil" să fie protejaţi civilii din Fâşia Gaza şi că nu pot exista standarde duble în materie de protecţie a vieţilor omeneşti. "Acest lucru nu este negociabil", a subliniat el.

Preşedintele a repetat că Israelul are "dreptul de a se apăra şi datoria de a-şi proteja cetăţenii", dar a reafirmat că guvernul israelian are de asemenea "o responsabilitate (...) de a respecta dreptul şi a-i proteja pe civili". "Lupta împotriva terorismului nu poate funcţiona fără reguli", a mai spus el.

El a subliniat că situaţia umanitară se degradează "în fiecare zi mai mult" în Gaza. Scopul conferinţei care se desfăşoară joi la Paris este de "a identifica nevoile în bani, în materiale pentru populaţii".

Macron a făcut de asemenea apel la coordonarea ajutorului şi organizarea sa într-un mod foarte concret pentru a putea fi transportat.

"Avem nevoie de un armistiţiu umanitar. Este vorba despre a impune tăcerea armelor într-un scop umanitar", a declarat la rândul său Martin Griffiths, secretar general adjunct al ONU care răspunde afaceri umanitare.

Cu acelaşi prilej, Macron a anunţat că Franţa va aloca în acest an 80 de milioane de euro suplimentare destinate populaţiilor palestiniene, suma totală urmând să ajungă astfel la 100 de milioane de euro.

"Din 7 octombrie, Franţa a anunţat 20 de milioane de euro de ajutor umanitar suplimentar şi vom creşte acest efort la 100 de milioane de euro pentru 2023", a afirmat Macron la conferinţa umanitară pentru Gaza.

Micul teritoriu palestinian se află sub blocadă israeliană de la atacul fără precedent lansat de Hamas în Israel, care s-a soldat cu peste 1.400 de morţi, majoritatea civili.

Loviturile aeriene ale Israelului care au avut loc drept represalii s-au soldat cu peste 10.000 de morţi, în mare parte civili, potrivit mişcării palestiniene.

09/11/2023 , 13:44

Armata israeliană anunţă cucerirea unei baze a islamiştilor palestinieni

Armata israeliană a anunţat joi că a cucerit, după o bătălie de zece ore, o bază a grupării islamiste palestiniene Hamas, transmite dpa.

Obiectivul este situat în tabăra de refugiaţi Jabalia din nordul Fâşiei Gaza, iar în luptele violente au fost implicaţi şi militanţi ai Jihadului Islamic.

Militarii israelieni au comunicat că trupele terestre "au ucis terorişti la Jabalia, au confiscat multe arme şi au descoperit puţuri către tuneluri".

Unul din aceste puncte de acces se afla lângă o grădiniţă şi ducea la un sistem subteran întins.

"În bază s-au găsit şi materiale operaţionale importante legate de planurile operaţionale ale inamicului", a mai afirmat armata.

Israelul arată că conducerea militară şi politică a Hamas se ascunde în sistemul de tuneluri din Gaza, unde se crede că sunt ţinuţi şi unii din cei 239 de ostatici luaţi de terorişti în timpul masacrului din 7 octombrie de pe teritoriul israelian.

O lovitură aeriană israeliană asupra unei clădiri din Jabalia a provocat săptămâna trecută distrugeri masive, formând un crater imens. Autorităţile palestiniene au informat că atacul a ucis zeci de oameni. Israelienii susţin că printre aceştia se află unul din organizatorii asaltului din 7 octombrie şi alţi 50 de militanţi.

Români evacuați din Fâșia Gaza

Românii evacuați din Fâșia Gaza au fost însoțiți de la Cairo până în țară de șeful Executivului şi de ministrul de Externe.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Astăzi au fost recuperați 129 de români, atât români cu cetățenie română din România cât și din Republica Moldova. Avem familii din Timiș, Olt, Bacău. Fiecare familie are povestea ei. Celula de criză de la MAE va funcționa până recuperăm ultimul român care vrea să vină în România sau în Republica Moldova”.

Un alt grup de 51 de români și familiile lor au rămas blocați în Fâșia Gaza, deși au primit acordul să treacă prin punctul de frontieră de la Rafah.

36 de cetăţeni moldoveni din Fâşia Gaza au fost evacuaţi și transportaţi la Bucureşti, de unde au fost preluați de autorităţile de la Chișinău. Premierul a anunțat că Executivul va emite un act normativ pentru ca românii evacuați să fie sprijiniți pentru a ajunge la familiile extinse şi pentru a se integra pe piața muncii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE