Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Durere, neputință și frică. Românii evacuați din Gaza dezvăluie prin ce au trecut de la începerea bombardamentelor

93 de cetățeni români au reușit să fie evacuați din Fâșia Gaza după mai bine de o lună de război. Au fost printre cele mai grele momente din viețile lor, în care au fost nevoiți să lase tot în urmă și să fugă din calea morții. Jurnaliștii Euronews România Andrei Nourescu și Daniel Stan au ajuns la Cairo, de unde acești români sunt îmbarcați în curse speciale spre România și au aflat poveștile emoționante și mărturii cutremurătoare de la acești oameni.

Românii evacuați din Gaza dezvăluie prin ce au trecut

Româncă evacuată din Gaza: "În ultima lună a fost foarte, foarte rău pentru mine și pentru cei șapte copii ai mei, de toate vârstele. În ultima lună nu am avut nici apă, curent, mâncare, gaz. Și bineînțeles, bombardamente. Nu știm unde cade, când cade".

Româncă evacuată din Gaza: "A fost o lună cumplită, 32 de zile de bombardamente lansate asupra unor zone la întâmplare din Gaza. Probabil că și casa mea a fost bombardată, prietenii mei, vecinii mei, mulți oameni nevinovați. Nu văd lumina de la capătul tunelului, nu știu încotro mă îndrept. Sper că totul se va sfârși și îmi voi vedea de viață, însă nu o viață normală, nimic nu va mai fi la fel".

Român evacuat din Gaza: "A fost o lună foarte grea. Acum e altfel, sigur. În ultima vreme nu am găsit curent, motorină, pâine, apă să trăim. Plus frică, poți să mori în orice moment."

Conform listei publicate de autoritățile palestiniene, jumătate dintre cei 103 cetățeni români cărora le-a fost permisă inițial evacuarea sunt tineri născuți după anul 2000. Printre ei sunt și mulți copii de până în trei ani.

Româncă evacuată din Gaza: "Cu copiii, foarte rău. Dormeam toți în salon, pe jos. Le era frică să meargă la baie. Bombe au fost foarte aproape de casa noastră. Chiar înainte să plecăm în România, au fost două bombardamente, unul la 100 de metri. Și au fost cam 28 de morți."

93 de români au fost evacuați din Gaza

Printre cei care au reușit să plece subt mame cu copii în brațe, cu lacrimi în ochi atunci când spuneau că au lăsat în urmă o viață, și-au lăsat casele, tot ce au agonisit pentru a pleca din acel infern. Sunt povești spuse cu ochii în lacrimi și vocea gâtuită de emoție.

Toți cei evacuați din Gaza, mulți de alte naționalități, dar care și-au întemeiat familii cu cetățeni români, au fost imporesionați de ajutorul pe care l-au primit.

Cetățean evacuat din Gaza: "România a fost tot timpul alături de noi și în războaiele celelalte, au sărit repede să ne salveze."

Cetățean evacuat din Gaza: "Mulțumesc poporului român, statului, pentru că stat fără popor nu înseamnă nimic. Toți prietenii mei cu care de ani de zile nu am vorbit m-au sunat și m-au întrebat dacă am nevoie de ceva".

Româncă evacuată din Gaza: "Au făcut tot posibilul să ne ajute, încă din prima zi, și au reușit în cele din urmă. Ne-au rămas alături din momentul în care am ajuns la frontieră, ne-au ajutat cu alimente și alte nevoi de bază, chiar și cu o vorbă bună, lucruri simple, atunci când aveam nevoie".

VEZI GALERIA
4 imagini

Mai mulți români au cerut evacuarea din Gaza

Alți 51 de cetățeni români din Gaza și membrii familiilor lor așteaptă să fie evacuați. În același timp, ministrul de Externe Luminița Odobescu a anunțat că numărul celor care solicită repatrierea a crescut în ultimele zile, depășind 300 de persoane, față de 260, câte erau inițial.

Luminjța Odobescu: "În ultimele zile, mai ales după demararea evacuării, am primit un număr important de alte solicitări de evacuare în plus față de cele existente și acestea se află în proces de verificare de către colegii noștri de la oficiul de reprezentare de la Ramalla".

Alături de români mai sunt cetățeni din Republica Moldova, evacuați de asemenea și cărora Ministerul Român al Afacerilor Externe le-a acordat sprijin în vederea repatrierii. Toate costurile sunt suportate de autoritățile de la noi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE