Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii evacuați din Gaza, în drum spre aeroport. Primele imagini transmise de Euronews din Cairo

Echipa Euronews România a ajuns la Cairo, acolo unde 93 de români se pregătesc să se îmbarce într-un avion cu destinația București. Este prima tranșă din românii care sunt evacuați din Fâșia Gaza spre Egipt, prin singurul punct de frontieră disponibil, cel de la Rafah.

Românii evacuați din Gaza, în drum spre aeroport

Oamenii au luat câte bagaje au putut, iar unii aveau copii mici cu ei. A fost o așteptare destul de lungă, având în vedere că ei au părăsit Fâșia Gaza în cursul nopții trecute și au așteptat ore bune până să treacă frontiera. Aceștia s-au îmbarcat în autocare și au fost însoțiți și de jurnaliștii Euronews trimiși în Egipt, Andrei Nourescu și Daniel Stan.

Oamenii povesteau cum și-au petrecut ultimele zile în Fâșia Gaza, bombardată de Israel. Ei spuneau că nu au avut apă potabilă, gaze, căldură, curent electric și alimente și că au trăit momente foarte grele timp de o lună, de când a început conflictul dintre Hamas și Israel. O studentă de 21 de ani spunea că are prieteni și colege de facultate care au rămas sub dărâmături. Ea a reușit să plece. Echipa Euronews România i-a însoțit pe aceștia în autocarul spre aeroport.

Premierul României se va întâlni cu aceste persoane înainte de a se îmbarca într-o aeronavă cu destinația România. Alți 51 de români se pregătesc să părăsească Fâșia Gaza.

Românii sunt însoțiți până la Cairo de către o echipă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză a MAE.

Evacuarea românilor din Fâșia Gaza a fost anunțată de Ministerul Afacerilor Externe al României, în urma eforturilor Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

Totodată, Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene în vederea finalizării operațiunilor de evacuare și pentru ceilalți cetățeni români și membri de familie ai acestora care au solicitat sprijin și încă se află în Fâșia Gaza.

Trupele israeliene se află în inima orașului Gaza după ce l-au încercuit. Armata a lansat o operațiune coordonată terestră, aeriană și maritimă, iar imaginile publicate de aceasta arată tancuri în interiorul celui mai mare oraș din Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE