Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum trăiesc palestinienii din Cisiordania. Oamenii din zonă se tem că rudele lor din Fâșia Gaza au murit în război

Palestinienii din Cisiordania nu sunt bombardați mereu, așa cum se întâmplă cu cei din Fâșia Gaza, și nici nu duc lipsă de mâncare sau îngrijire medicală. Sunt însă îngrijorați de soarta rudelor din zona de război. De unii nu au mai auzit nimic de mult timp și nici măcar nu știu dacă mai trăiesc.

Familia Al-Soso locuiește în orașul Nablus din Cisiordania, unde nu este război. Cel mult ciocniri cu militarii Israelului. Totuși, trăiește într-o stare de anxietate constantă cu privire la cei dragi din Gaza, în timp ce bombardamentele israeliene continuă pe teritoriul asediat. Nici măcar la telefon nu reușesc să îi mai găsească.

Ayman Al-Soso, locuitor în nablus, originar din Gaza: ”Casele verilor mei au fost distruse. Casa cumnatului meu este, de asemenea, pe cale să se prăbușească. Ei trăiesc în condiții foarte dificile. Nu au apă, electricitate, necesități de bază pentru a susține o viață normală. Situația de acolo este extrem de dificilă. Suntem foarte îngrijorați, deoarece încercăm să comunicăm cu ei de mai multe ori pe zi. Uneori face 40, 50 sau chiar o sută de încercări de a ajunge la ei, doar pentru a afla dacă sunt vii sau morți. În fiecare zi, trăim cu această anxietate și tensiune, sperând că toți supraviețuiesc acestui dezastru.”

În ciuda faptului că trăiesc în siguranță, cei din familia Al-Soso, ca mulți alții, nu au liniște. În Gaza au rude apropiate și prieteni, sau cel puțin știu că aveau înainte de începerea războiului. 

Aida Al-Soso  soția lui Aymam: ”Am locuit în Gaza înainte de a mă muta în Cisiordania și de a mă căsători. Locuiesc aici de 32 de ani. În toți acești ani, nu mi-am putut vizita familia în Gaza decât de patru ori. Mama și fratele meu au murit cu ceva timp în urmă, iar eu nu am putut participa la înmormântările lor din Gaza.”

De la atacul Hamas din 7 octombrie în interiorul Israelului, bombardamentele israeliene neîncetate din Gaza au ucis peste 10.500 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas. De asemenea, se crede că mulți alți oameni ar fi sub clădirile dărâmate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE