Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miniștrii G7 cer pauze umanitare în războiul din Israel. Antony Blinken spune, însă, că nu poate fi vorba de o încetare totală a focului

Miniștrii de externe ai statelor G7 au cerut pauze în conflictul militar din Israel și crearea unor coridoare umanitare. Este nevoie de o intervenție urgentă în criza umanitară din Gaza, se arată într-o declarație comună emisă la summitul celor șapte cele mai puternice economii ale lumii. În același timp, șeful diplomației americane a subliniat că o încetare imediată și totală a focului nu este posibilă atâta vreme cât Hamas deține peste 200 de ostatici israelieni și străini.

Miniștrii G-7 au reafirmat sprijinul ferm pentru dreptul și obligația Israelului de a se apăra și de a încerca să se asigure că atacurile din 7 octombrie nu se vor mai repeta niciodată, în conformitate cu dreptul umanitar internațional.

”Am fost de acord cu toții că pauzele umanitare ar duce la progrese în ceea ce privește obiectivele esențiale: protejarea civililor palestinieni, sporirea fluxului susținut de asistența umanitară, evacuarea cetățenilor noștri și cetățenilor străini din Gaza și facilitarea eliberării ostaticilor”, a spus Blinken.

Președintele României a reiterat sprijinul României pentru Israel

România sprijină deplin Israelul, care are dreptul legitim de a se apăra, dar care trebuie să respecte dreptul internațional umanitar. Este mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis. Aflat în vizită în Belgia, șeful statului a subliniat că evitarea escaladării conflictului în regiune este esențială.

”România a transmis sprijinul deplin pentru Israel, care are dreptul legitim de a se apăra, cu respectarea dreptului internațional umanitar. Am prezentat poziția României privind nevoia protejării tuturor civililor și a eliberării imediate a ostaticilor, precum și referitor la importanța acțiunii umanitare în sprijinul populației palestiniene din Fâșia Gaza. Am evidențiat că este esențială evitarea escaladării conflictului, printr-o acțiune coordonată cu partenerii regionali și Statele Unite, cu scopul obținerii unei păci durabile, în baza soluției celor două state”, a spus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE