Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă „soluția celor două state” pentru israelieni și palestinieni

În timp ce Israelul continuă bombardamentele în Gaza, ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie, liderii globali încearcă să găsească o soluție politică pentru a pune capăt conflictului. O astfel de soluție, vehiculată de-a lungul timpului, este așa numita soluție a celor două state.

Ideea a fost menționată și de către președintele Biden, pe 25 octombrie în cadrul unui discurs: "Când această criză se va încheia, trebuie să existe o viziune pentru ceea ce urmează. Din punctul nostru de vedere, trebuie să existe o soluție cu două state", a spus Biden, potrivit The Washington Post.

În ciuda declarațiilor publice, unii analiști consideră că soluția celor două state reprezintă o perspectivă tot mai puțin probabilă.

Ce este „soluția celor două state”?

Soluția celor două state se referă la înființarea a două state distincte din punct de vedere teritorial - unul pentru israelieni și unul pentru palestinieni. Conceptul datează dinaintea creării Israelului în 1948, după încheierea mandatului britanic în Palestina. Soluția a fost abandonată după numeroasele războaie arabo – israeliene.

În Acordurile de la Oslo, semnate în 1993 și mediate de SUA, Israelul a recunoscut Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) ca reprezentantă a palestinienilor, în timp ce OEP a recunoscut dreptul Israelului de a exista. Cele două părți au convenit că Autoritatea Palestiniană va prelua responsabilitățile de guvernare în Cisiordania și în Gaza.

În 2000, președintele Bill Clinton a încercat fără succes să ajungă la un acord cu premierul israelian Ehud Barak și cu liderul palestinian Yasser Arafat la Camp David. Câteva luni mai târziu, au izbucnit noi ciocniri între israelieni și palestinieni după vizita unui politician israelian la un loc din Ierusalim venerat atât de evrei, cât și de musulmani.

Care sunt obstacolele în calea soluției celor două state

Viziunile pentru un stat palestinian includ, de obicei, Gaza și o mare parte din Cisiordania. Majoritatea susținătorilor internaționali ai soluției celor două state sunt în favoarea revenirii Israelului la granițele pe care le avea înainte de anexarea teritoriilor după războiul din 1967, potrivit Council on Foreign Relations.

Cu toate acestea, provocările sunt semnificative. În primul rând, populațiile nu sunt delimitate clar. Statul palestinan ar cuprinde o mare populație de evrei. Viceversa este și ea valabilă. Statutul Ierusalimului reprezintă o altă provocare majoră. Palestinienii văd Ierusalimul de Est, care a fost anexat de Israel, ca fiind capitala unui viitor stat palestinian. Situația a fost complicată și mai mult de decizia președintelui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului în 2017.

Ce spun liderii?

Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, care guvernează zonele controlate de palestinieni din Cisiordania, a acuzat Israelul de "împiedicarea soluției celor două state".

"Oricine crede că pacea poate prevala în Orientul Mijlociu fără ca poporul palestinian să se bucure de drepturile sale naționale depline și legitime, delirează", a declarat Abbas la Adunarea Generală a ONU în septembrie 2023. Abbas, care este susținut de Occident, este în funcție din 2005, dar rămâne nepopular în rândul multor palestinieni..

Netanyahu a declarat în timpul campaniei de realegere din 2015 că nu va exista un stat palestinian independent atâta timp cât va fi în funcție. De atunci, el a părut mai receptiv la această idee, dar există în continuare rezerve majore.

Hamas, grupul militant care controlează Fâșia Gaza și care a fost desemnat drept organizație teroristă de către Statele Unite și de alte țări din Europa, a declarat în 2017 că este pregătit să accepte un stat palestinian de-a lungul granițelor din 1967. Cu toate acestea, liderul său de atunci, Khaled Meshaal, a declarat că grupul nu va recunoaște Israelul.

În concluzie, deși liderii occidentali îndeamnă ambele tabere să accepte soluția celor două state, există în continuare obstacole majore pentru un astfel de acord.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE