Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Joe Biden se opune reocupării Fâșiei Gaza după încheierea războiului. Ce scenarii ia în calcul Israelul

Publicat de: Euronews

Președintele american Joe Biden se opune reocupării Fâșiei Gaza, după războiul dintre Israel și Hamas, a transmis Casa Albă. Statele Unite susțin dreptul de apărare al Israelului, după atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie.

Cu toate acestea, președintele Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu nu par a fi pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește perioada post-conflict. Precizarea Casei Albe vine ca reacție la declarațiile lui Netanyahu.

Într-un interviu pentru ABC News, premierul israelian a afirmat că Israelul va avea responsabilitatea pentru securitatea din Gaza, pe termen nedeterminat, după încheierea conflictului. Inițial, Israelul anunțase că, după distrugerea Hamas, se va retrage din Gaza și îi va lăsa pe palestinieni să se autoguverneze.

Israelul susține că este ”foarte prematur” să ia în calcul scenarii despre viitorul Fâșiei Gaza

Guvernul Israelului a anunțat miercuri că este ”foarte prematur” să evoce ”scenarii” în legătură cu viitorul Fâşiei Gaza care trebuie "demilitarizată”. Cu toate acestea, oficialii israelieni susține că discută deja cu alte state pe această temă, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.

”Este foarte prematur să discutăm despre scenariile «de a doua zi» după Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului israelian, Eylon Levy.

"Aş vrea ca «a doua zi» după Hamas să fie săptămâna viitoare, însă probabil că va dura mai mult", a adăugat el.

Oficialul israelian a evidențiat că Guvernul condus de Benjamin Netanyahu ia în calcul ”mai multe posibilităţi”, împreună cu partenerii său internaţionali, iar, numitorul comun este ca Fâşia Gaza să fie ”demilitarizată” pentru a ”nu mai deveni niciodată” un ”cuib de terorism”.

În schimb, Benny Gantz, care s-a alăturat Cabinetului de război al premierului Netanyahu din opoziţie, a vorbit despre un "mecanism alternativ pentru Gaza" în urma operaţiunii militare în curs, notează sursa citată.

"Însă Hamas nu va face parte din el", a mai spus Gantz.

Israelul a anunţat că trupele sale se află acum "în inima" oraşului Gaza, unde luptele s-au intensificat în ultimele zile, după o lună de război sângeros declanşat de atacul Hamas asupra teritoriului israelian.

În contextul unei reuniuni a miniştrilor de Externe din statele G7 la Tokyo, secretarul american de Stat, Antony Blinken, a afirmat miercuri că Israelul nu trebuie "să reocupe" Fâşia Gaza la finalul conflictului cu gruparea Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE