Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Ambasadorul Israelului în România: Fără presiune militară, Hamas va continua să lupte și nu ne vom putea salva ostaticii

Ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar, a vorbit la Euronews România despre modul în care acționează Armata israeliană pentru a neutraliza gruparea Hamas și pentru a crea coridoare umanitare, pentru ca sute de mii de civili din Fâșia Gaza să poată primi ajutoare. Diplomatul a explicat că, la patru săptămâni de la izbucnirea războiului Israel-Hamas, există în acest moment o prezență masivă a forțelor israeliene în orașul Gaza, unde a fost descoperită o fabrică de rachete într-o școală.

În direct la Euronews România, ambasadorul Reuven Azar a afirmat că există ”schimbări importante” în modul în care intervin militarii israelieni în Fâșia Gaza, mai ales în privința modului în care sunt evacuați civilii.

”Există câteva schimbări importante în ceea ce privește prezența masivă a forțelor noastre în orașul Gaza, în primul rând. Din fericire, după multe săptămâni în care am încercat să evacuăm populația din nord în sud, în sfârșit avem o prezență fizică în Gaza.

Ieri (miercuri) peste 50.000 de civili palestinieni au plecat din nordul în sudul Fâșiei Gaza, iar astăzi 70.000. Am făcut asta prin coridoare umanitare despre care și Casa Albă a vorbit”, a afirmat Ambasadorul Israelului.

Ambasadorul Reuven Azar: ”Nu vom avea o încetare a focului. Am descoperit fabrici de rachete în școli”

Nu vom avea o încetare a focului, dar am creat zone speciale în care populația poate în mod sigur să evacueze zona de conflict în așa fel încât să nu fie rănită.

Hamas, la momentul la care discutăm, încă încearcă să împiedice așa ceva, vrea să îi împiedice pe civili să se îndrepte spre sudul Fâșiei Gaza. Dar, din fericire, datorită forțelor noastre care sunt deja în zonă, gruparea Hamas nu mai poate să facă acest lucru.

Astfel, civilii sunt salvați. Până acum, Hamas îi folosea ca scuturi umane.

Nu numai că am descoperit fabrici de armament în clădiri, am descoperit fabrici de rachete în școli. Toată infrastructura Hamas.

Hamas a intrat în școli, în spitale, în tuneluri pe care știa că nu le vom lovi ca să continue să producă ceea ce a produs până acum și să lanseze aceste rachete”, a menționat ambasadorul Israelului, la Euronews România.

Ambasadorul Israelului în România: ”Scopul nostru este să eliminăm structura Hamas ca să nu mai poată amenința militar Israelul”

”Dezvoltăm noi metode pe măsură ce acționăm. Am avut sute de intrări în tuneluri pe care neutralizăm. Descoperim tot mai multe rezerve de armament. Astăzi ne-am concentrat asupra cartierului general de lângă spitalul Shifa.

La început am bombardat aerian, acum avem operațiune terestră. Scopul nostru este să eliminăm structura Hamas ca să nu mai poată amenința militar Israelul și vrem să ne asigurăm că nu pot reconstrui această structură, aceasta ar fi faza a treia”, a evidențiat diplomatul israelian.

Film cu atrocitățile comise de Hamas, realizat din clipurile membrilor grupării care au fost anihilați. ”Au ars și violat femei, au decapitat copii”

Hamas nu vrea să negocieze. Vrea să elimine Israelul. Vrea să sperie oamenii să plece din Israel.

Au ucis familii întregi, au ars și violat femei, au decapitat copii.

Săptămâna viitoare, vom arăta aici în București un film de 45 de minute de atrocități pe care Hamas le-a comis. Multe dintre aceste imagini au fost filmate chiar de Hamas, de teroriști pe care i-am eliminat.

Am luat imagini surprinse de camere GoPro cu care se mândreau pentru că voiau să terorizeze. De aceea este organizație teroristă - ucide civili și fac atrocități precum ISIS. Vor să sperie oamenii și să distrugă statul Israel”, a afirmat ambasadorul Israelului la București.

Reuven Azar: ”Dacă am fi de acord cu o încetare a focului, membrii Hamas vor putea să se mute”

Ambasadorul Israelului în România a punctat că forțele israeliene au informații despre locul în care se ascund militarii Hamas, însă, în cazul unei încetări totale a focului, aceștia ar putea muta persoanele pe care le țin ostatice.

Dacă am fi de acord cu o încetare a focului, atunci Hamas vor putea să se mute, vor putea să mute ostaticii. Vom pierde orice informație despre ostatici.

Vor putea să încarce lansatoarele de rachete și să lanseze către Israel.

Știm că fără presiune militară nu există nicio șansă să ne aducem ostaticii înapoi. Trebuie să fim prevăzători pentru că nu vrem să ucidem ostaticii.

Fără presiune militară, Hamas va continua să lupte și nu ne vom putea salva ostaticii”, a mai precizat Reuven Azar, la Euronews România.

Diferența dintre încetarea focului și pauzele umanitare

”Oamenii fac o confuzie între o încetare a focului, ce înseamnă încetarea totală a operațiunilor militare, și pauze umanitare.

Ce vrem să spunem prin pauze umanitare, adică în unele zone în care este necesar există o încetare a ostilităților care permite unor oameni să se mute dint-un loc într-altul.

Din cauza faptului că aducem toate ajutoratele umanitare în sud, încercăm să ne asigurăm că cei din nord de mută în siguranță în sud, de aceea creăm aceste coridoare”, a subliniat ambasadorul Israelului, Reuven Azar, la Euronews România.

”Membrii grupării Hamas vor să răstoarne regimurile din statele arabe”

”Există numeroase sentimente în rândul populației pentru că văd imaginile din Faza și cred propaganda pe care o răspândește Hamas. Cred în știrile false pe care le promovează Hamas. Este problematic pentru că pune presiune multă pe Guvernul israelian.

Știm că majoritatea Guvernelor din regiune au interes să eradicăm Hamas deoarece consideră gruparea un inamic. Este un inamic al Egiptului, al Iordaniei, al țărilor din Golf. Nu doar că organizație teroristă, vor să răstoarne regimurile din statele arabe cu Frăția Arabă”, a mai spus ambasadorul Israelului.

Ambasadorul Israelului: ”Trebuie să contracarăm agresiunea Iranului”

”Israelul are aliați în regiune care au aceleași puncte de vedere. Trebuie să contracarăm agresiunea Iranului. Trebuie să oprim proliferarea de arme de distrugere în masă pe care Iranul le transferă vecinilor, precum gruparea Houtis din Yemen, Hezbollah din Liban, milițiile Hasan din Siria.

Vedem că acțiunile iraniene nu sunt doar o amenințare pentru Israel, ci și pentru siguranța propriilor lor țări.

Colaborăm împreună cu partenerii din SUA pentru a crea o situație în care să fie stabilitate mai multă în Orientul Mijlociu”, a punctat Reuven Azar.

Statele Unite, rol de mediator în războiul Israel-Hamas

”Cu siguranță, SUA au preluat un rol principal, mai ales în acest context. Vedem o prezență militară masivă, pe care SUA, sub președinția lui Joe Biden, a mobilizat-o în zonă; portavioane, submarine nuclare și alte echipamente care vor să descurajeze iranienii să nu escaladeze conflictul.

Am transmis semnale atât grupării Hezbollah din Liban să nu intervină în acest război.

Iranienii ne-au incitat. Au tras rachete. Gruparea Houti din Yemen a lansat rachete către Israel. Am văzut rachete antitanc lansate din sudul Libanului către Israel.

Nu vrem să escaleze războiul, dar vom riposta foarte serios”, a mai avertizat el.

Ambasador: ”Israelul nu are niciun interes să guverneze Gaza”

”În ceea ce privește viitorul Fâșiei Gaza, Israelul nu are niciun interes să guverneze Gaza în viitor. De aceea ne-am retras din Gaza și am semnat acordurile de la Oslo. Am permis să vină să-și înființeze Guvernul.

Din nefericire, Guvernul a fost răsturnat de Hamas. În viitorul apropiat, forțele noastre vor trebui să rămână în Gaza ca să se asigure că Hamas nu se regrupează și nu construiește structura teroristă.

Trebuie să colaborăm cu liderii palestinieni și cu actorii internaționali ca să încercăm să reconstruim Gaza, pentru a spera că într-o zi vom putea să ne retragem.

”Soluția celor două state nu poate fi implementată în viitorul apropiat”

”(Soluția celor două state, n.red) este teoretică în acest moment. Problema acestei viziuni este că nu poate fi implementată în viitorul apropiat. Fâșia Gaza a fost guvernată de Hamas, iar Autoritatea Palestiniană din Cisiordania nu are performanță de mulți ani. Există probleme cu corupția, nu sunt eficienți.

Chiar și acum, forțele noastre au trebuie să intre în orașul Genin și să combată teroriștii. Nu avem niciun interes să intrăm Ramallah sau în Nablus. Nu au reușit să ofere siguranță propriilor cetățeni.

O soluție cu două state poate să fie doar dacă palestinienii pot să acționeze în nume propriu și să nu reprezinte o amenințare”, a mai spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE