Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța promite un ajutor de 100 de milioane de euro pentru palestinieni

Publicat de: Euronews

Franța va aloca anul acesta 80 de milioane de euro în plus pentru ajutor umanitar în favoarea poporului palestinian, ajungând la un total de 100 de milioane de euro, a anunțat joi președintele Emmanuel Macron.

Președintele francez s-a adresat la începutul unei conferințe internaționale de ajutor pentru Gaza, care a avut loc la Paris și care a reunit peste 50 de națiuni pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale enclavei palestiniene asediate, inclusiv în ceea ce privește alimentele, apa, materialele sanitare, electricitatea și combustibilul, potrivit Euronews.com.

Președintele francez a lansat un apel pentru toate țările

Macron a făcut apel la Israel să protejeze civilii, spunând că "toate viețile au aceeași valoare" și că lupta împotriva terorismului "nu poate fi niciodată desfășurată fără reguli".

El a făcut apel la o pauză umanitară în lupte pentru a permite ca ajutoarele să ajungă la civilii din Gaza. "Din 7 octombrie, Franța a anunțat un ajutor umanitar suplimentar de 20 de milioane de euro și vom crește acest efort la 100 de milioane de euro pentru 2023", a declarat Macron.

"Astăzi, de asemenea, fac apel la toate țările prezente să își mărească contribuțiile financiare pentru populația civilă palestiniană prin intermediul Națiunilor Unite", a mai spus Macron.

El a precizat că ONU estimează că populația din Gaza și Cisiordania are nevoie de 1,12 miliarde de euro de ajutor umanitar.

Ajutor oferit de UE

Macron a lăudat inițiativele țărilor individuale de a livra ajutor în Gaza, inclusiv parașutarea de către Iordania a unor materiale sanitare, înființarea de către Emiratele Arabe Unite a unui spital de campanie și propunerea de către Cipru a unui coridor maritim, precum și a podului aerian înființat de UE.

"Sper că și conferința de astăzi ne poate ajuta, poate, să reunim toate aceste eforturi" și "să devenim mai eficienți", a spus el.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că UE și-a cvadruplat ajutorul umanitar pentru palestinieni.

"Suferința palestinienilor durează de 75 de ani. Timpul este prețios. Șase copii sunt uciși în fiecare oră", a declarat prim-ministrul palestinian Mohammed Shtayyeh.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE