Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța promite un ajutor de 100 de milioane de euro pentru palestinieni

Franța va aloca anul acesta 80 de milioane de euro în plus pentru ajutor umanitar în favoarea poporului palestinian, ajungând la un total de 100 de milioane de euro, a anunțat joi președintele Emmanuel Macron.

Președintele francez s-a adresat la începutul unei conferințe internaționale de ajutor pentru Gaza, care a avut loc la Paris și care a reunit peste 50 de națiuni pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale enclavei palestiniene asediate, inclusiv în ceea ce privește alimentele, apa, materialele sanitare, electricitatea și combustibilul, potrivit Euronews.com.

Președintele francez a lansat un apel pentru toate țările

Macron a făcut apel la Israel să protejeze civilii, spunând că "toate viețile au aceeași valoare" și că lupta împotriva terorismului "nu poate fi niciodată desfășurată fără reguli".

El a făcut apel la o pauză umanitară în lupte pentru a permite ca ajutoarele să ajungă la civilii din Gaza. "Din 7 octombrie, Franța a anunțat un ajutor umanitar suplimentar de 20 de milioane de euro și vom crește acest efort la 100 de milioane de euro pentru 2023", a declarat Macron.

"Astăzi, de asemenea, fac apel la toate țările prezente să își mărească contribuțiile financiare pentru populația civilă palestiniană prin intermediul Națiunilor Unite", a mai spus Macron.

El a precizat că ONU estimează că populația din Gaza și Cisiordania are nevoie de 1,12 miliarde de euro de ajutor umanitar.

Ajutor oferit de UE

Macron a lăudat inițiativele țărilor individuale de a livra ajutor în Gaza, inclusiv parașutarea de către Iordania a unor materiale sanitare, înființarea de către Emiratele Arabe Unite a unui spital de campanie și propunerea de către Cipru a unui coridor maritim, precum și a podului aerian înființat de UE.

"Sper că și conferința de astăzi ne poate ajuta, poate, să reunim toate aceste eforturi" și "să devenim mai eficienți", a spus el.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că UE și-a cvadruplat ajutorul umanitar pentru palestinieni.

"Suferința palestinienilor durează de 75 de ani. Timpul este prețios. Șase copii sunt uciși în fiecare oră", a declarat prim-ministrul palestinian Mohammed Shtayyeh.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE