Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce nu au părăsit Gaza și ceilalți 51 de români, după contingentul de miercuri

În ziua a 33-a de la începerea războiului dintre Israel și gruparea Hamas, un grup de 129 de români au fost evacuați din Fâșia Gaza miercuri, însă ceilalți 51 încă nu au reușit să plece. Aceștia stau de mai bine de o zi la granița cu Egiptul, în punctul de trece a frontierei de la Rafah, care a fost deschis în jurul orei 11.

  • În Cairo, unde ar urma să ajungă românii, se află și echipa Euronews România.

De ce nu au părăsit Gaza și ceilalți 51 de români, după contingentul de miercuri

Din păcate, deși ei erau pe lista verde și primiseră acel "clearance", cum se numește acest permis special pentru a părăsi Fâșia Gaza, problemele de logistică și cele operaționale încă afectează punctul de frontieră de la Rafah. În acea zonă, autoritățile permit foarte greu trecerea grupurilor mari și mereu au prioritate răniții, sau cei cu nevoi speciale.

În plus, În Gaza, partea de frontieră dinspre Rafah a fost din nou bombardată. Astfel, mereu apar răniți și oameni care au nevoie urgentă de asistență medicală, mai ales că spitalele din Gaza nu mai funcționează cum trebuie si nici nu au aparatura necesară. În aceste condiții, până acum încă nu a venit rândul grupului românilor.

Veștile sunt în așteptare, mai ales că la Rafah se află și câțiva reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe. Este vorba de acea celulă de reacție rapidă, care nu face altceva în momentul de față decât să aștepte ca, pe punctul de frontieră, să se permită accesul grupului nostru. Este și un autocar care îi așteaptă acolo pe români și care va traversa întreg deșertul Sinai, ceea ce este greu de crezut că se va întâmpla în cursul acestei nopți, dată fiind ora târzie.

Apoi ei ar urma să ajungă la Cairo. Autoritățile de la București sunt pregătite din nou cu o cursă specială care să îi aducă acasă. Singura veste bună până acum este acea undă verde pentru respectivul grup.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE