Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce semnifică deplasarea premierului Marcel Ciolacu în Egipt, unde s-a întâlnit cu românii evacuați din Gaza: "Face istorie"

Marcel Ciolacu s-a deplasat în Egipt miercuri, 8 noiembrie, pentru a-i întâmpina pe românii evacuați din Fâșia Gaza. Premierul României a mers pe aeroportul din Cairo, acolo unde 93 de români au ajuns, după ce au primit permisiunea de a ieși din Gaza prin singurul punct de frontieră disponibil, cel de la Rafah.

UPDATE: 129 de români au sosit din Gaza în România. Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații pe aeroportul din Otopeni.

Marcel Ciolacu: "Cred că atât eu, cât și doamna ministru am făcut un gest de normalitate și am transmis un semnal foarte clar că statul român nu lasă niciun român în urmă. Astăzi au fost recuperați 129 de români, atât români din țara noastră, cât și români din Republica Moldova.

Următoarea aeronavă va ateriza într-o oră și este deja o listă cu 51 de români și au mai venit peste 100 de solicitări ca, în perioada următoare, să vină în România, împreună cu familiile.

Vreau să-i mulțumesc în primul rând doamnei ministru și echipei sale de la Ministerul de Externe și tuturor instituțiile statului român implicate.

Specific foarte clar că, în toată această perioadă, a existat o conlucrare directă între Guvernul României și președintele României. Mulțumesc și statului Israel, Egiptului, Qatarului și SUA pentru reușita acestei acțiuni. În continuare, celula de criză de la Ministerul de Externe va funcționa până când vom recupera și ultimul român din Fâșia Gaza care dorește să vină în România și Republica Moldova."


Știrea inițială:

Însă gestul premierului este văzut de unii drept un exercițiu de imagine pentru anul electoral care urmează. Prezent în studioul Euronews România, analistul de politică externă Radu Magdin a comentat momentul și a explicat ce semnifică el.

Ce semnifică deplasarea premierului Marcel Ciolacu în Egipt

Radu Magdin, analist de politică externă: "Eu cred că face istorie domnul Ciolacu. Eu nu sunt sigur că el este sigur pe consecințele simbolice ale istoriei. Nu sunt ele pozitive sau negative, dar părerea mea este că dumnealui s-a uitat foarte mult la instinctele sale politice, posibil și la instinctele sale umane și a sesizat un moment de oportunitate politică în a merge, pentru că va fi văzut ulterior, de către populație, ca cel care i-a adus, cel care a rezolvat situația.

Sigur că, în primul rând, punctul de contact este Ministerul de Externe, care este parte a Guvernului și sigur că politica externă ține și de președintele țării, constituțional.

Eu cred că, din această perspectivă, a fost efectiv și un calcul de politică, pentru că se vede, de câteva săptămâni, faptul că premierul Ciolacu sesizează un vid în ultimii 9 ani în percepția publică, cu privire la activismul nostru de politică externă. Nu spun că activitatea de politică externă, la nivel de președinte, nu există, ci spun că populația ar percepe-o ca nefiind atât de activă pe cât România ar avea nevoie. În consecință, pe acest fundal de leadership pe politică externă, a fost ușor pentru premier să puncteze.

Pe de altă parte, prioritar, premierul are alte probleme și în așteptarea publică sunt mai multe elemente legate de politica economică a țării, de planul nostru de a ieși din diverse crize, deci jobul prioritar al premierul este să fie managerul țării. Jobul prioritar al președintelui este de a ne reprezenta în străinătate. În momentul de față, avem cel care se ocupă prioritar de interne și care se duce să recupereze niște cetățeni români la externe, într-o traducere foarte simplă.

Nu e bine sau rău, ci e neobișnuit, ca și cutumă. Poate să capituleze politic, vom vedea cei care fac sondaje dacă vor măsura punctual acest lucru, care va fi sentimentul românilor. Din punctul meu de vedere, este un nivel prea ridicat, la nivel de prim-ministru, să te duci să iei pe cineva. Mi se pare că este un gest foarte puternic al premierului fără măcar să fi fost nevoie."

93 de români, evacuați din Gaza. 51, în așteptare

Gestul lui Ciolacu, de a se deplasa în Egipt vine într-un moment în care se vorbește că el ar urma să fie candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Cei 93 de români evacuați din Gaza au fost transportați cu două autocare și îmbarcați într-un avion cu o cursă specială spre București. La îmbarcarea lor a fost prezentă și echipa Euronews România.

Românilor li s-a permis să plece după un efort coordonat al Ministerului Afacerilor Externe al României și în urma demersurilor Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

Noaptea trecută, 103 cetățeni români au primit acceptul de a ieși din Gaza. Dintre ei, 93 s-au prezentat la frontieră. 51 de români așteaptă la Rafah pentru a primi acceptul, însă punctul de trecere a frontierei este momentan închis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE