Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj INSCOP. 80% dintre români ar vota o femeie la alegerile prezidențiale. Politolog: ”E o emancipare a electoratului”

Aproape 80% dintre români ar fi de acord ca România să fie condusă de o femeie, relevă un sondaj realizat de INSCOP. Acest lucru arată o emancipare a electoratului din România și faptul că ”românii nu judecă în termeni de gen raportat la cea mai importantă funcție din stat”, a explicat Remus Ioan Ștefureac, director al INSCOP, în direct la Euronews România.

Faptul că românii preferă o femeie în funcția de președinte arată o există o deschidere în rândul electoratului din țara noastră.

”Mi se pare că ne arată o imagine pozitivă despre români, despre națiunea noastră, o deschidere, o toleranță. Poate că în urmă cu 20-30 de ani n-am fi avut aceste cifre. E și o emancipare cumva a electoratului din România. Mi se pare de bun augur, o veste bună pe care o remarcăm ca atare.

Arată faptul că românii cumva nu judecă în termeni de gen raportat la cea mai importantă funcție din statului român, ci dimpotrivă, au alte criterii.

Perspectiva ca în România să avem o femeie președinte este cât se poate de acceptabilă”, a precizat directorul INSCOP, la Euronews România.

Remus Ioan Ștefureac a evidențiat că această opinie este posibil să se fi conturat și datorită faptului că Maia Sandu este președinte al Republicii Moldova.

”Poate și exemplul pe care-l vedem peste Prut, în Republica Moldova, unde Maia Sandu este președintele Republicii Moldova, poate să fi ajutat la această opinie. Este doar o ipoteză. Nu am testat-o în adâncime.

Cu siguranță a avut o influență pozitivă asupra percepției. E un președinte puternic, apreciat în Republica Moldova și în România și la nivel european și în lumea democratică”, a afirmat el.

De asemenea, directorul INSCOP a amintit că ”Primăria Capitalei este a doua funcție în statul român din punctul de vedere al legitimității electorale, ca număr de voturi”.

”Confirmă într-un fel sau altul cifrele pe care le vedem în sondaje. Arată o societate care emancipează. Depășim borne pe care le credeam imposibile și cumva anulăm din sentimentul acesta că România este o societate retrogradă, ultraconservatoare care respinge un rol puternic al femeii în societate. Dimpotrivă, aceste cifre sunt foarte clare”, a mai spus Ștefureac.

Sondaj INSCOP despre alegerile prezidențiale. Mircea Geoană, printre favoriți

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se menține primul în răspunsurile românilor, când sunt întrebați pe cine ar vota ca viitor președinte al României, arată cel mai recent sondaj INSCOP.

Respondenții par deschiși față de perspectiva ca țara noastră să fie condusă de o femeie. În top 5 al preferințelor prezidențiale apar două femei.

Primul loc ar fi ocupat de un independent, astăzi, iar la distanță de peste 5 procente se clasează actualul premier, Marcel Ciolacu.

Sondajul a fost realizat înainte de anunțul PNL că nu va candida pe liste comune cu social-democrații. Cum se traduce asta - fost testat un singur candidat susținut de ambele partide.

Liderul AUR, George Simion, apare pe locul al treilea în preferințele declarate. Iar în locul președintelui USR Cătălin Drulă, cel mai recent sondaj a testat-o pe Elena Lasconi.

Opțiunile au fost declarate înainte de conflictul dintre USR și primarul Elena Lasconi, care candida ca europarlamentar. 12,1% dintre români ar vota la prezidențiale cu actualul edil din Câmpulung Muscel, dublu față de liderul USR, Cătălin Drulă, care la precedentul sondaj avea un procent de doar 5,6.

Următorii în clasament - Diana Șoșoacă, Dacian Cioloș, Kelemen Hunor.

80% dintre cei care ar vota cu Mircea Geoană sunt susținători PSD, PNL ȘI USR. Cei mai mulți social-democrați și liberali ar vota, însă, cu Marcel Ciolacu. Elena Lasconi are 32,9% din partea votanților USR și 17,9% din partea votanților liberali. 67,2% dintre simpatizanții AUR ar vota cu George Simion la prezidențiale și 13,9% cu Diana Șoșoacă.

Fostul premier Dacian Cioloș primește votul de încredere din partea a 24,7% dintre USR-iști. (C3) Întrebați dacă ar fi de acord ca România să fie condusă de o femeie, 79% dintre cei chestionați au răspuns DA. 17,5% dintre români nu vor o femeie la Cotroceni.

65% dintre români ar vota și un candidat independent la prezidențiale, în timp ce 28,4% nu ar vota pentru o persoană care nu are sprijinul politic al unui partid.

Acest sondaj INSCOP a fost realizat la comanda news.ro pe un eșantion de 1.100 de persoane de peste 18 ani, în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie, prin interviuri telefonice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE