Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții pozitive ale liderilor la recomandarea Comisiei Europene privind aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE. Volodimir Zelenski: Este "un pas corect în istorie"

Comisia Europeană a emis o recomandare favorabilă pentru începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, semnalând un puternic sprijin pentru obiectivele europene ale acestor țări. Această decizie reflectă progresele substanțiale realizate de ambele țări, de la obținerea statutului de țară candidată în iunie 2022.

Ministrul Nicu Popescu: Recomandarea CE pentru deschiderea negocierilor de aderare, o recunoaştere a progreselor Republicii Moldova

Recomandarea Comisiei Europene pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova este un puternic semn de sprijin pentru obiectivul european al Republicii Moldova, dar şi o recunoaştere a progreselor substanţiale pe care ţara le-a realizat de la obţinerea statutului de ţară candidată în iunie 2022, a declarat miercuri ministrul moldovean al afacerilor externe şi integrării europene, vicepremierul Nicu Popescu.

Printre aceste progrese, el a menţionat ''implementarea cu succes a recomandărilor UE, reforme continue care au contribuit la dezvoltarea statului de drept şi a fortificării capacităţilor administrative, independenţa energetică, o politică externă activă cu un înalt grad de aliniere la mesajele UE şi multe altele'', conform unui comunicat de presă difuzat de minister.

Potrivit şefului diplomaţiei moldovene, grupurile de lucru în vederea începerii negocierilor de aderare deja sunt constituite şi este în curs procesul de auto-evaluare a corespunderii legislaţiei naţionale cu acquis-ul european.

Zelenski califică anunţul CE privind deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei drept "un pas corect în istorie"

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat miercuri decizia Comisiei Europene de a recomanda deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, calificând-o drept "un pas corect în istorie", şi a apreciat totodată că aceasta este o recunoaştere a reformelor realizate de ţara sa în plin război cu Rusia şi un pas care aduce Ucraina mai aproape de integrarea în UE, relatează AFP, Reuters şi EFE.

"Astăzi, istoria Ucrainei şi a întregii Europe a făcut un pas corect", a afirmat Zelenski într-un mesaj video postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

"Ucrainenii o merită", a adăugat el, pentru că soldaţii ucraineni "protejează valorile europene" şi pentru că ţara a fost capabilă "să se ţină de cuvânt" şi să reformeze instituţiile statului "chiar şi în mijlocul unui război pe scară largă".

"Statul nostru trebuie să fie în UE", a subliniat preşedintele ucrainean, angajându-se să continue să ia "deciziile necesare" pentru ca ţara să se îndrepte spre integrarea în UE, şi mulţumind "tuturor celor care ajută" Ucraina pe această cale.

La rândul său, premierul ucrainean Denis Şmîgal s-a angajat să facă din Ucraina un membru "egal" şi "puternic" al UE.

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, ''salută'' recomandarea privind statutul de candidat la UE al ţării sale

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a declarat miercuri că "salută" recomandarea Comisiei Europene de a acorda ţării sale statutul de candidat la UE, relatează AFP.

"Mă bucur împreună cu poporul georgian şi salut recomandarea pozitivă a Comisiei Europene privind statutul de candidat pentru Georgia", a scris lidera pro-occidentală pe X (fostă Twitter).

Miercuri, preşedinta executivului UE, Ursula von der Leyen, a anunţat recomandarea Comisiei Europene, care a susţinut, de asemenea, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

Salome Zurabişvili a promis că va continua "mai mult ca niciodată să-şi joace rolul de lideră pro-europeană pentru a promova şi avansa reformele care sunt încă necesare".

Dar puterile sale sunt limitate şi adversarii săi, numeroşi.

În octombrie, Parlamentul a încercat să o pună sub acuzare, dar în cele din urmă iniţiativa a căzut cu aproximativ 15 voturi.

Ea acuză guvernul că subminează candidatura la UE a Georgiei, o ţară din Caucaz care a devenit independentă în 1991, pentru a urma o politică pro-rusă.

La fel ca Ucraina şi Republica Moldova, alte două foste republici sovietice, Georgia a început să se apropie de Bruxelles şi a devenit candidată imediat după începerea invaziei ruse în Ucraina anul trecut.

Ofensiva a reînviat amintirile neplăcute ale războiului purtat de Rusia pe teritoriul său în 2008.

Aderarea la Uniunea Europeană şi NATO, consacrată în Constituţia Georgiei, are sprijinul, potrivit sondajelor, a peste 80% din populaţia georgiană.

Salome Zurabişvili şi-a îndemnat concetăţenii să se adune miercuri seara în faţa reşedinţei prezidenţiale din capitala Tbilisi pentru a-şi arăta dorinţa de a adera la UE.

Comisarul Vălean: Cred că va exista susţinere din partea Consiliului (European) pentru începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina

Faptul că astăzi Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina este un motiv de bucurie şi cred că va exista o susţinere din partea Consiliului European pentru ca aceste două state să înceapă aceste negocieri, a declarat miercuri, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

''Este un moment de bucurie pentru Republica Moldova şi Ucraina faptul că astăzi Comisia Europeană face o recomandare privind începerea negocierilor privind aderarea acestor state la Uniunea Europeană. Este un proces accelerat, pentru că să nu uităm că a trecut un timp relativ scurt de când s-a acordat statutul de ţară candidată, cu o perspectivă clară, cu câteva indicaţii. De exemplu, Republica Moldova a avut un pachet de nouă reforme legislative sau administrative pe care ar fi trebuit să le îndeplinească şi de care ar fi depins o evaluare pozitivă a parcursului. Din aceste nouă recomandări, şase au fost îndeplinite pozitiv. Atenţie că aceste recomandări înseamnă de fapt un progres în felul în care este organizată societatea, economia şi statul de drept în Moldova. Deci e un lucru pozitiv pentru ei în primul rând, dar a fost considerat un succes de către Comisia Europeană'', a spus Vălean, potrivit Agerpres.

Potrivit reprezentantei executivului UE, există garanţii clare din partea Republicii Moldovei că va îndeplini şi recomandările rămase, astfel încât în decembrie Consiliul European să ia act de recomandarea Comisiei şi să aprobe începerea negocierilor de aderare.

''Pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina, această începere a negocierilor o preconizăm noi, dacă totul merge bine, să fie hotărâtă din punct de vedere tehnic în pasul doi pentru martie. Asta înseamnă că avem o perspectivă destul de scurtă în care să vedem că încep negocierile de aderare cu Republica Moldova'', a explicat Vălean.

Ucraina a avut de îndeplinit şapte paşi de reformă prevăzuţi în avizul Comisiei Europene privind cererea sa de aderare la UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE