Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Speranțe pentru aderarea României la Schengen. Roberta Metsola, șefa Parlamentului European, spune că nu există motive pentru întârzierea unei decizii pozitive

Președinta Parlamentului European speră că în acest an se va decide intrarea României și Bulgariei în Schengen. Roberta Metsola a declarat la o coferință de presă, alături de premierul bulgar, că nu există motive să se întârzie aderarea.

22/11/2023 , 23:35

Speranțe pentru aderarea României la Schengen

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: „Aș vrea să încep reiterând dezamăgirea Parlamentului European privind decizia de anul trecut de a întârzia aderarea Bulgariei și României la Spațiul Schengen. Suntem total de partea voastră în această chestiune.

Nu există niciun motiv justificat pentru a nu admite Bulgaria, care a îndeplinit toate condițiile deja, e bine să repetăm, de 11 ani. După cum am arătat și în timpul întâlnirii noastre, sper sincer că președinția spaniolă va face tot posibilul pentru a se ajunge la un acord între toate statele membre în această iarnă”.

15/11/2023 , 08:51

Ambasadorul Bulgariei în România: „Continuăm să rămânem împreună, să lucrăm împreună, să fim un grup”

Ambasadorul Bulgariei la București spune că România și țara sa trebuie să adere împreună la Schengen.

Reacția diplomatului vine în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a declarat, într-un interviu acordat Bloomberg, că România ar putea lua în considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la spațiul de liberă circulație.

Și președintele Klaus Iohannis a reacționat zilele trecute după declarația premierului.

Radko Vlaykov, Ambasadorul Bulgariei în România: „Cred că a fost doar o opțiune, nu a fost o soluție. De aceea, continuăm să rămânem împreună, să lucrăm împreună, să fim un grup. Am vorbit recent cu președintele Iohannis că vom rămâne împreună”.

„Cred cu tărie că România și Bulgaria au o cooperare excelentă, inclusiv prim-miniștrii continuă să lucreze împreună până la sfârșitul anului pentru a deveni membri.

Avem mai multe șanse împreună, nu?

Cred ca da”.

Știrea inițială:

Bloomberg: Premierul Ciolacu susține că România ar putea lua în calcul decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la Schengen

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul de la București ar putea lua în calcul decuplarea de Bulgaria în vederea aderării la spațiul Schengen. Într-un interviu acordat publicației Bloomberg, șeful Executivului a afirmat că este o ”profundă nedreptate” faptul că România nu a putut accede la spațiul de liberă circulație, precizând că va solicita o reuniune extraordinară și va lua în considerare măsuri pentru a ieși din acest impas.

Marcel Ciolacu a precizat că va solicita Guvernului spaniol, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, să organizeze o reuniune extraordinară a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI) în decembrie, pentru a reanaliza candidatura României la spațiul Schengen. Reuniunea va avea loc după alegerile organizate în Olanda la 22 noiembrie, când calculele politice s-ar putea modifica, notează publicația Bloomberg, citată de G4media.

De asemenea, șeful Executivul a acuzat Austria că s-a opus demersurilor României de a adera la Spațiul Schengen. În interviul acordat Bloomberg, Ciolacu a evidențiat solidaritatea României cu aliații din Uniunea Europeană și NATO, precum și cu Ucraina, pe care o sprijină să exporte cerealele, în contextul războiului declanșat de Rusia.

"România este cea care și-a asumat cea mai mare parte a tranzitului exporturilor ucrainene. Este o necesitate pentru Europa să aibă România și Bulgaria în Schengen”, a precizat Marcel Ciolacu, conform sursei citate.

România și Bulgaria se chinuie de peste 10 ani să adere la spațiul Schengen, cu toate că ambele state au întrunit de mai mult timp condițiile pentru accederea la spațiul de liberă circulație.

Din cauza controalelor la frontieră, cele două state au înregistrat pierderi de miliarde de euro, iar șoferii camioanelor care transportă, inclusiv cereale și provizii militare pentru Ucraina, sunt nevoiți să aștepte zile întregi, a precizat Ciolacu.

Austria și Țările de Jos au blocat aderarea celor două state la Schegen cu prilejul Consiliului JAI la sfârșitul anului trecut. Veto-ul exprimat de Guvernul olandez se referă la Bulgaria, amintește Bloomberg.

Din acest motiv, Ciolacu a menționat că Bucureștiul ar putea, de asemenea, să ia în considerare decuplarea candidaturii sale la Schengen de cea a Bulgariei, în cazul în care negocierile vor duce la un rezultat mai bun.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE