Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin, despre cooperarea militară dintre Moscova şi Beijing: ”Este din ce în ce mai importantă”

Publicat de: Euronews

Cooperarea militară dintre Rusia şi China este "din ce în ce mai importantă", a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, dând asigurări în acelaşi timp că cele două ţări nu încearcă să creeze o alianţă similară cu cele din perioada Războiului Rece, potrivit AFP.

"Contactele noastre în domeniul militar şi tehnico-militar devin din ce în ce mai importante. Rusia şi China nu construiesc o alianţă militară în stilul Războiului Rece", a spus Putin, în timp ce îl primea la Moscova pe generalul chinez Zhang Youxia, vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale.

Cooperarea promovată de Vladimir Putin este văzută ca un semnal de avertizare de către ţările occidentale, care doresc să împiedice China să ofere sprijin major Rusiei în ofensiva sa din Ucraina.

Miercuri, G7 a cerut Beijingului "să nu ajute" Moscova în conflict.

Preşedintele rus, la rândul său, a declarat că NATO încearcă "să-şi depăşească cadrul geografic" şi că Washingtonul caută să "creeze noi alianţe" în Asia.

"Vedem toate acestea şi, împreună cu prietenii noştri, răspundem calm, într-un mod echilibrat, consolidând capacităţile noastre de apărare", a spus el.

Moscova şi Beijingul menţin legături puternice

Vladimir Putin a efectuat o vizită în China în octombrie, prima sa călătorie la o mare putere mondială de când forţele sale au atacat Ucraina în urmă cu aproape doi ani.

Miercuri, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a dat asigurări, de asemenea, că Rusia şi China "nu creează un bloc militar", spre deosebire de "unele ţări occidentale agresive".

Primindu-l pe Zhang Youxia, el a spus că relaţia de cooperare dintre cele două ţări nu a fost "îndreptată împotriva unor state terţe".

Serghei Şoigu a dorit să discute cu el despre "măsurile care trebuie luate pentru a consolida cooperarea în domeniul apărării", potrivit ministerului rus.

Zhang Youxia, la rândul său, a declarat că relaţiile ruso-chineze sunt la "cel mai înalt nivel", conform unei transcrieri ruseşti a afirmaţiilor sale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE