Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia și China au o poziție "similară" în privința conflictului din Ucraina

Moscova şi Beijingul au poziţii "similare" în ceea ce priveşte Statele Unite şi soluţionarea conflictului din Ucraina, a transmis luni Ministerul rus de Externe, relatează AFP, citată de Agerpres.

Într-un comunicat publicat în urma unei întrevederi între şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi omologul său chinez, Wang Yi, ministerul rus a reamintit legăturile strânse care unesc cele două ţări.

Textul subliniază poziţiile lor "similare" cu privire la "acţiunile Statelor Unite pe scena internaţională, inclusiv cele de natură antirusă şi antichineză".

Criza din Ucraina

"Părţile au discutat în detaliu starea actuală a situaţiei din Ucraina, constatând inutilitatea încercărilor de a rezolva criza fără a ţine cont de interesele Rusiei şi, cu atât mai mult, fără participarea Rusiei", se mai arată în comunicat.

Şeful diplomaţiei chineze se află de luni în Rusia pentru discuţii legate de securitate. Vizita acestuia este programată să dureze până joi şi este cea mai recentă dintr-o serie de întâlniri la nivel înalt dintre cei doi aliaţi.

Serghei Lavrov l-a informat totodată pe omologul său chinez despre "principalele rezultate" ale vizitei în Rusia a liderului nord-coreean Kim Jong Un din perioada 12-17 septembrie, în timp ce Wang Yi l-a informat pe omologul său rus despre discuţiile pe care le-a avut cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden.

Moscova şi Beijingul laudă adesea parteneriatul lor, precum şi cooperarea lor economică şi militară "nelimitată". În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, China încearcă să se poziţioneze ca o ţară neutră, în pofida sprijinului său declarat pentru Kremlin.

Beijingul a publicat la sfârşitul lunii februarie un document în 12 puncte despre criza din Ucraina, primit însă cu scepticism de comunitatea internaţională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE