Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incident rar Rusia - China. Ambasada chineză a făcut publice acuzațiile la adresa Moscovei, după întâmplarea de la granița cu Kazahstan

În urmă cu câteva zile, cinci cetățeni chinezi au avut probleme la granița dintre Rusia și Kazahstan. Rușii nu le-au permis acestora să pătrundă în țară după ce au fost verificați patru ore, iar vizele le-au fost anulate. Anunțul a fost făcut chiar de către ambasada Chinei în Rusia, care a relatat pe rețelele de socializare acest subiect.

Aceasta a precizat că "aplicarea brutală și excesivă a legii de către Rusia în cadrul acestui incident a afectat grav drepturile și interesele legitime ale cetățenilor chinezi".

Rusia a anulat vizele pentru cinci chinezi și nu le-a permis să pătrundă în țară

Incidentul a fost unul rar, dacă avem în vedere relațiile bune dintre cele două state, iar gravitatea sa este considerată destul de amplă dacă avem în vedere că niște diplomați chinezi s-au întâlnit cu ministrul rus de Externe și cu Agenția de Frontieră a Rusiei. În comunicatul respectiv, Ambasada precizează că rușii au motivat refuzul prin faptul că destinația de pe cererea de viză a celor cinci cetățeni chinezi nu corespundea cu destinația lor reală. Însă partea rusă a precizat că nu are politici discriminatorii.

În februarie 2022, cu puțin timp înainte ca Rusia să declanșeze invazia în Ucraina, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat Beijingul, iar la final, alături de omologul său Xi Jinping, a anunțat un "parteneriat fără limite".

Pe 4 august, China a anunțat că va trimite un oficial de rang înalt în Arabia Saudită, pentru discuții în vederea găsirii unei soluții pașnice pentru războiul din Ucraina. Însă la forumul de la Jeddah nu a fost invitată Rusia, ceea ce este considerat o lovitură diplomatică dată de Kiev, Occident și saudiți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE